Мустафа Карадайь от Млечино: Да помним, че силата идва от нашето единство

„Силата идва от нашето единство“. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в ардинското село Млечино по време на възпоменателния митинг по случай 34-та годишнина от първият протестен митинг срещу т. нар. „възродителен процес“.

„Трябва да осъзнаем смисъла на думите – силата идва от нашето единство. Нашите герои тръгнаха на борба без оръжие, успяха да организират мирните протести през 1989г, които докараха края на тоталитарната власт, докараха демокрацията в България. Благодарение на това обединение се създаде Движението за права и свободи, за да се борим за нашите права и свободи в нашата родина.“ каза още Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС се обърна към политиците в Турция и каза „Не ни забърквайте в политиката на Турция и не се бъркайте в нашата политика и не ни разделяйте. Резултатът от последното разделение е, че националистите са на власт.“

Мустафа Карадайъ похвали парламентарната група на ДПС, като каза, че „Дори и да сме по-малобройни, с тази сплотеност, всички сме свидетели какви неща успяхме да направим. Едно от тях е че, обединихме системните партии в Народното събрание и въпреки националистите приехме Закона за вероизповеданията.“

Карадайъ призова религиозните дейци да не правят политика и да обединяват хората, а не да ги разделят. А тези, които искат да правят политика да се регистрират в политически партии, каза още той.

Ръководството на ДПС поднесе венци и цветя пред паметната чешма на площада на село Млечино. Бе прочетен и мевлид за жертвите на мирните протести. Прочете се и поздравителен адрес от председателя на Ийи парти (İYİ Parti), Р Турция Мерал Акшенер.

На възпоменателния митинг присъстваха зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, членът на ЦОБ Ердинч Хайрула, народните представители Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Танер Али, Имрен Мехмедова и Елхан Кълков, евродепутатът Неджми Али, евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, общински председатели и общински кметове на ДПС, репресираните и организатори на мирните протести през 1984г Руфат Яджъ, Мюмюн Чолак, Фехим Чевик, Реджеб Ташчъ, Адем Расим, Дурхан Садуллах, районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, бившия главен мюфтия на България Фикри Сали, Фахри Ватансевер-представител на ДПС за Истанбул-Турция, представители на изселнически организации от Истанбул, Бурса и Измир.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини