5 начина за здравословно хранене по празниците

Преяждането и прекаляването с тежки, калорични и мазни храни по време на коледните и новогодишните празници е нещото, което ни се случва всяка година отново и отново. Ако тази година сте се зарекли да не допускате тази грешка пак, а и ако сте започнали да следвате здравословен режим на хранене, не се поддавайте на изкушението.

Можете да седнете на празничната трапеза без да нарушавате правилата си за хранене и без да злоупотребявате с количеството и вида храна. Ето как:

Хапнете преди да отидете на гости
Независимо дали ви очакват на гости за празниците или вие ще посрещате близки и приятели, винаги похапвайте нещо полезно и питателно преди същинската вечеря. Така ще се предпазите от преяждане.

Хидратирайте се
Никога не ходете на парти или на вечеря прекалено гладни. Пийте повече вода, която да заеме част от стомашния ви обем. Така също ще се предпазите от поглъщане на твърде големи количества храна. Освен това добре хидратираният организъм храносмила по-добре погълнатите ястия, което помага за запазване на фигурата.

Мислете какво ядете
Дори на празничната вечеря трябва да внимавате какво точно ядете. Въздържайте се от прекалено мазни и калорични храни, ако вече сте ги изключили от менюто си или сте ограничили консумацията им до минимум. Внезапното им попадане отново в тялото ще мотивира мастните клетки моментално да складират тези вещества, превръщайки ги автоматично в мастна тъкан.

Хапвайте по малко, след това почивайте
Сядането на празнична трапеза предполага дълго и приятно прекарано време. Разговаряйте, смейте се, ставайте от време на време от масата. Редувайте похапване с почивки. В никакъв случай не поглъщайте на един дъх сервираната храна.

Опитвайте на малки порции
По празниците на трапезата винаги има по няколко ястия. Това изобилие от хранителни вещества натоварва организма. Ето защо изобщо не е нужно да изяждате всяка порция, която се появи пред вас. Вместо това опитвайте от всяко ястие по малко, а не изяждайте докрай всичко. Ако ви се струва неуместно да оставяте храната си, сервирайте в малки съдове или просто помолете за съвсем малка порция.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини