Литва разби руска шпионска мрежа

Премиерът на Литва Саулиус Сквернялис съобщи, че балтийската държава е разбила местна шпионска мрежа, която е работила за Русия и е представлявала заплаха за националната сигурност, информира АФП.
 
Той обяви информацията, след като представители на властите разкриха, че са задържали няколко граждани на Литва и един руснак. Те са заподозрени в шпионаж.
 
"Нашите служби за сигурност предприеха навременни действия срещу руска шпионска мрежа в Литва и предотвратиха действия, които заплашваха националната ни сигурност", каза министър-председателят пред осведомителната агенция.
 
По думите му те са провеждали методични действия срещу държавата.
 
Министерството на външните работи на Русия определи случая като още един пример за "русофобска политика".
 
Сред задържаните по-рано тази година е бившият депутат Алгирдас Палецкис.
 
Според прокуратурата руските разузнавателни служби се интересуват най-вече от информация относно течащ наказателен случай, който се отнася до опити да се попречи на Литва да се превърне в независима държава през 1991 г.
 
По-рано тази година прокуратурата поиска петима руснаци, включително и бивш министър, и гражданин на Беларус да бъдат осъдени задочно във връзка с атака срещу телевизия през януари 1991 г., при която загинаха 14 цивилни.
 
Присъдата се очаква през февруари. Москва нарече процеса "нелегитимен" и отхвърли молба за екстрадиране на заподозрените и разпит на бившия съветски лидер Михаил Горбачов, който е на 87-годишна възраст.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Л-
    л-т николов от с Г извор
    5 -2
    21:20, 20 дек 2018
    Перченето на тая държавичка е също както пудел се репчи на слон Руснаците не са рекли не са ги оходзили като рядка ръж
  • 2
    Жо
    жоро
    0 0
    05:05, 28 дек 2018
    г-н л-т. ти защо не ги оходзиш? там е нато и има воиска от поне 10 западноевропейски държави, сащ. оходзването ще е равно на изключването на русия от системата swift. тогава русия ще е една фалирала държава, или ще се въоръжават докато в държавата за ядене не остане ... желязото от оръжията. ако питаш мене, руснаците искат да оходзат държавицата, а кое дава право на руснаците да го направят?

Случаен виц

Последни новини