Хапчета, които промениха живота завинаги

Нов анализ на 10 години от регистрациите във FDA (американската арминистрация по храните и лекарствата) показва, че от 2007 до 2016 г. почти 750 хранителни добавки са били замърсени с тайни дози напълно нерегулирани лекарства, включително лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, забранени и неодобрени химикали и дизайнерски стероиди.

Повече от 20% от тези продукти съдържат повече от една неразрешена лекарствена съставка, а много от тях съдържат коктейл от нелегални химикали - в два случая - до шест неизброени съставки, според доклада, публикуван през октомври 2018 год..

Употребата на добавки е свързана с около 23 000 посещения в спешна помощ и 2000 хоспитализации в САЩ всяка година. Въпреки това от 746 продукта, идентифицирани като "погрешни" от администрацията, само 360 (48%) впоследствие са изтеглени, повече от половината от фалшивите добавки остават в продажба.

Това е индустрия от 35 милиарда долара, насочена към около половината американски възрастни, и е възможно тези данни да са само върхът на айсберга.

Хората са платили висока цена, за да се стигне до регулация на лекарствата. Този мъчителен опит не идва веднага, в началото винаги са добрите намерения и мечтата за живот без болка или страдания. Ето някои от случаите:

Ще пораснеш... с Алцхаймер

През 1958 година във Великобритания имало програма за изостанали в растежа деца. Те приемали растежен хормон от хипофизата на починали хора. През 2000 година осем от тях едновременно починали от болест на Кройцфелд-Якоб, прионна болест известна като "луда крава". Докато изследвали това неврофизиолози открили в нервните тъкани на 6 от 8-те души не само приони, но и плаки бета-амилоид. Най-големите запаси от патогенния белтък се съдържали в самата хипофиза. Така екипът под ръководството на Себастиян Бренднер разкрива потенциален начин за разпространение на Алцхаймер.

Болестта е бич за застаряващото население на развитите страни. Сега се оказва, че е възможно микроскопичните молекули на амилоидните протеини да се предават от човек на човек и в резултат на операция в болница,  преливане на кръв или стоматологични процедури като лечение на кореновите канали на зъбите. А преди десетилетия злощастните деца, които не растяли колкото връстниците си, получили хапчета с двата тайни "подаръка" - прионна болест и Алцхаймер. 

Тоталното обезболяване

В фармакологичните лаборатории „Sandoz“, Швейцария разработвали аналгетик, който да стимулира метаболизма и дихателната система. Така през 1938 година младият химик Алберт Хофман получава диетиламид на лизергиновата киселина и става "бащата на LSD". Не било обезболяващо, а направо чудо -  нямало токсичен ефект върху организма  и с него не можело да се „предозира“,  и което е по-важното,  отвело "бащата" на чудно пътуване.

LSD бързо навлиза в психиатричните клиники като обещаващо вещество за експерименти свързани с поведението на хора. Изпробван върху много доброволци и недоброволци, LSD е смятан за субстанция с голям потенциал, която може да ускори разбирането за редица психични проблеми, като шизофренията, както и лечението на психически разстройства и стресови състояния, на алкохолизъм и други пристрастявания.

Но не се случило това.

Експериментите, част от които правителствени, били често брутални - с душевноболни, военни, проститутки, студенти и други хора. Поне в случая с Кен Киси, един от бедните студенти доброволци, от тези експерименти, човечеството получило нещо страхотно - "Полет над кукувиче гнездо".  После притежанието, производството и търговията с LSD стават забранени и се преследват от закона. Вече официално в списъка на дрогата, несбъднатият аналгетик става психаделично вдъхновение на големи личности от музикалната индустрия и голям проблем за техните близки. И голям пример за производителите на синтетична дрога.

Скандалът Контерган

На пазара през 1957 г. в Западна Германия под търговското наименование Контерган (Contergan) излиза лекарството Талидомид на германската фармацевтична компания Chemie Grünenthal. Първоначално предписан като седативен или хипнотичен, талидомидът също се твърдяло, че лекува "тревожност, безсъние, гастрит и напрежение". След това се използвал срещу гадене и за облекчаване на сутрешната болест при бременни жени. Малко след като лекарството е пуснато в продажба в Западна Германия, между 5000 и 7000 бебета се раждат с фикомелия - малформация на крайниците. Само 40% от тези деца оцелели.

В световен мащаб са докладвани около 10 000 случая на кърмачета с фомомелия, дължащи се на талидомид; само 50% от които оцелели. Бебетата, подложени на талидомид, докато са в утробата, се раждали или с неразвити крайници или съвсем без. Другите ефекти на лекарството включват деформирани очи и сърца, деформирани храносмилателни и уринарни пътища, слепота и глухота. Отрицателните ефекти на талидомид доведоха до разработването на по-структурирани лекарствени разпоредби и контрол върху употребата и разработването на лекарства.

Талидомид, продаван под името "Имуноприн" днес се използва главно като лекарство при някои видове рак (множествен миелом) и усложнения на маларията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини