Как да се предпазим от инциденти на пътното платно през есенно-зимния период

През вчерашният ден в Димитровград и Хасково са станали инциденти с ударени от автомобили пешеходци. Поради нуждата от повишено внимание, особенно през зимния период, Ви публикуваме препоръките за шофьори и пешеходци за есенно-зимния период на МВР.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ:

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. В основната рискова група попадат главно мъже на възраст над 50 години, облечени с тъмни връхни дрехи, имащите опасния навик да пресичат пътното платно извън определените за това места и без да изчакат преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода на здрачаване и през цялата вечер. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 - 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците по платното в същия момент.

Не избързвайте да пресичате платното.

Улиците в населените места са най-често без осветление вечер и Вие по правило преминавате по неосветени маршрути, когато се прибирате пеш. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако Ви предстои пресичане в участък, където няма осветление и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е да изчакате превозното средство да премине и тогава да пресечете уличното платно. Не забравяйте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в същия момент, в който вие виждате фаровете му, а много по-късно, когато вече не може да спре и да ви предпази!

Обозначете се, за да бъдете видими отдалече.

Ако е неотложно и неизбежно да вървите пеш по тъмно, направете нещо нестандартно за своята безопасност. За да бъдете видим за водачите отдалече, по възможност облечете светла връхна дреха или носете светъл, добре забележим лек предмет. Можете да използвате светлоотразител /т.нар. “котешко око"/, който да носите в себе си и при приближаване на автомобил да го насочвате срещу светлината на неговите фарове. Ако не разполагате с такъв светлоотразител, за да бъдете видим отдалече, носете в ръка бяла найлонова торбичка - тя също отразява добре светлината. За зимния сезон подберете за децата си светли, ярки дрехи, якета и по възможност със светлоотразителни елементи. Добре е към раниците, които носят децата Ви също да са пришити светлоотразителни знаци.

Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка.

Не избързвайте и не започвайте пресичане на заскрежено или заледено пътно платно, дори да Ви се струва, че приближаващият автомобил се движи твърде бавно. В този момент неговият реален спирачен път е значително удължен. При съчетание с намалена от валеж или мъгла видимост, шофьорът ще Ви забележи, когато вече е невъзможно да Ви предпази. Не забравяйте, че и Вие пресичате по-дълго и по-бавно заледеното или наводнено платно, а в стремежа си да бързате може да се подхлъзнете и да паднете пред автомобила.

Не бъдете припрени на автобусната спирка.

При слизане от автобуса не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така може да се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете място за правилно пресичане, при добра видимост и в двете посоки. Научете и децата си да пресичат правилно в районите на автобусните спирки.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ:

Не пестете време за пълната изправност на автомобила!

Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната система на Вашия автомобил в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина или особено на ляв фар, създават голяма опасност за злополука. Ако фаровете не са регулирани, светят ниско и осветяват платното на по-късо от необходимото разстояние - това многократно увеличава риска да не забележите навреме и блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Погрижете се:

 - да си осигурите подходящи /по възможност зимни/ гуми с добър грайфер;

 - да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките - крайно важни за видимостта отпред;

 - да си осигурите вериги против боксуване, които трябва да бъдат в багажника от началото до края на зимата;

 - да проверите изправността на отоплението;

 - да изберете скорост, която ще Ви позволи да спрете в зоната на видимостта.

При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират пешеходец с тъмни дрехи, който се движи неправилно отдясно по платното или неправилно движещ се велосипедист, без светлоотразител и изправен фар на велосипеда. Много е вероятно да застигнете каруца, почти незабележима, поради липса на фенер и светлоотразител или защото светлоотразяващата й сигнализация е закрита от товара. Изберете такава скорост, която да Ви позволи да спрее в зоната, осветявана от фаровете.

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирки на обществения транспорт.

Те са места с висока концентрация на злополуки с пешеходци. Слизащите от автобуса най-често пресичат пред предната му броня, без да се огледат. Затова, преди спирката непременно намалете скоростта и  увеличете страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус. Когато настилката е хлъзгава и заледена се движете още по-бавно. С повишено внимание очаквайте внезапната поява пред автомобила Ви на възрастни пешеходци или деца, които също са нестабилни на хлъзгавото платно.

При наводнено платно намалете значително скоростта.

При валеж от дъжд мокрото платно поглъща до голяма степен светлината от фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани - към приближаващите автомобили. Затова намалете скоростта поне с още 10 км, в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. При висока скорост по наводнено платно и износени гуми, рискувате да попаднете в аквапланинг - автомобилът става неуправляем, носейки се като на ски върху водния клин между асфалта и гумите.

Не се движете с опасна скорост в “тъмната зона”.

Когато превключвате от дълги на къси светлини при разминаване с насрещен автомобил, непременно намалете скоростта. Насрещните фарове намаляват видимостта Ви и при разминаване попадате в така наречената “тъмна зона”. В нея имате видимост на съвсем късо разстояние пред автомобила. Намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете в случай на препятствие, превозно средство или човек, оказали се в “тъмната зона” пред автомобила Ви.

Не бързайте да превключвате на къси светлини твърде отдалече.

Ако преди разминаване водачът на насрещния автомобил превключи прекалено отдалече от дълги на къси светлини, по-добре не последвайте примера му веднага, тъй като ще се наложи да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.

Предвиждайте попадането в коварни, хлъзгави участъци.

От късната есен настилката сутрин често е покрита със скреж или слана. Гъстата мъгла и заскрежените дървета в студено време са предупреждение, че всеки момент можете да навлезете в заледен участък. Мостовете се заледяват по-рано в сравнение с други участъци от пътното платно, поради въздушните течения. Най-правилно за Вашата сигурност е, при очакване за хлъзгав участък да се движите предпазливо и да намалите скоростта още преди навлизането върху моста. Вече навлезли в него, не употребявайте спирачки, а намалявайте скоростта, с помощта на двигателя, като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред Вас и не предприемайте изпреварвания.

Бъдете особено предпазливи в пътни участъци на северните склонове.

Когато при отрицателни температури управлявате автомобила по общо суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост. Има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност изведнъж да навлезете върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго. Ако попаднете върху лед най-неправилното е да задействате внезапно спирачките и да отнемете изведнъж газта - така можете да загубите управление над автомобила. Правилно и безопасно е да запазите самообладание и постепенно, плавно да намалите скоростта, при включена предавка.

Не отлагайте подготовката на автомобила за зимни условия.

Преди всяко зимно пътуване на по далечно разстояние се осведомявайте предварително за прогнозата за времето и следете информацията за пътната обстановка по програма “Хоризонт” на Националното радио, както и в програмите на радиостанции, телевизии и информационни сайтове с национално или регионално покритие!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини