За първи път в България – проектант от Хасково осъди ДНСК за незаконна глоба

Хасковски проектант осъди ДНСК заради незаконна глоба. Решението на хасковския административен съд бе потвърдено от ВАС и влиза в сила.

Проектантът е шефът на хасковската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране Станислав Видев. По думите му съдебното решение е прецедент в България и проектант за първи път осъжда ДНСК за незаконни действия.

През 2017 година Видев проектирал кабелна електронна съобщителна мрежа в Годеч, Костинбродско. Разрешението за строеж обаче било отменено, при това от инспектор по „отопление и вентилация“ към местния строителен контрол, вместо от специалист по електронни съобщителни мрежи, по думите на Видев, който твърди, че от ДНСК своеволничат навсякъде в страната и терориризат проектантите.

На Видев било издадено наказателно постановление и глоба от 400 лева за неспазване на законови изисквания и разпоредби.

Хасковлията обаче атакувал глобата в Костинбродския районен съд, който я отменил като незакосъобразна. Решението е потвърдено на втора инстанция.

Междувременно Станислав Видев завежда дело в хасковския административен съд срещу началника на ДНСК по закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на граждани от действия или бездействия на държавни органи. И го спечелва, в частта за имуществените вреди. Съдът отхвърля претенциите му за обезщетение поради сърдечно заболяване, причинено от глобите и санкциите на строителния контрол.

„Това не е толкова важно. По-важното е, че за първи път в България проектант осъжда ДНСК заради незаконните им действия. Съобщил съм за съдебното решение на председателя на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, да се вземат мерки от страна на бранша“, коментира за Haskovo.net Видев.

Той допълни, че след като Върховният административен съд потвърди решението на хасковския, си вади изпълнителен лист срещу ДНСК.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    За
    заслужено
    27 -6
    12:15, 19 дек 2018
    Браво, момче!
  • 2
    Го
    Голем си баце
    13 -11
    12:30, 19 дек 2018
    Видев да вземе да обясни защо съдът отменя разрешения за строежи, по негови проекти, че да не взема да сложа линк към някое и друго решение на ВАС....
  • 3
    Чо
    Чобанина
    17 -9
    12:49, 19 дек 2018
    Бравос , ей таквиз проектанти са нужни на майка България !!!
  • 4
    Ке
    Кенанския Маймун
    7 -1
    16:18, 19 дек 2018
    Живеем във време ,
    когато Мутрата уфчар и Бея свинар са по-прости от Уфцете и Прасетата
  • 5
    АД
    А добро утро
    11 -11
    18:00, 19 дек 2018
    Какви ли качества може да има пенсиониран военен. То сега всеки стана проектант ,кой в сферата на образование,култура,икономика и др. За да осъди днск , значи нещо не е наред в днск. Г-н видев ще съди всеки,който му търси отговорност, защото трябва да защити хонорара си от 1000/хиляда/ лева за 1км. Кабел, който съдържа една линия. Не е луд този, който яде баницата а този, който му я дава.
  • 6
    Бу
    Булгар-Булгар
    16 -7
    19:06, 19 дек 2018
    Браво за постигнатия успех на инж. Видев. Необходими са будни и упорити граждани да завеждат подобни дела срещу държавни институции, които прекрачва своите правомощия. Колко пари е хонарара на инж. Видев е важно за него и за неговите клиенти, ако неможе да си го позволите, не го наемайте. Аз не карам Астън Мартин, защото не мога да си го позволя, но и не пиша по форумите колко е скъпа тази марка.
    Браво и дано да четем за повече подобни успехи.
  • 7
    Ан
    Андрешко
    8 -10
    19:39, 19 дек 2018
    Поредния нарушител оттървал глобата - голям праз. Голям героизъм....
  • 8
    Ле
    Леон Даниел
    6 -5
    21:25, 20 дек 2018
    Кръшков махнете тая снимка на Видев бе абе колкото пъти внучето застане на интернета и види тоя видев и започва да плаче от страх Ами с тая физиономия плаши децата
  • 9
    Бо
    борката кереза -енженер
    5 -3
    10:38, 21 дек 2018
    Кръшков махнете тая плашеща снимка на Видев бе намерета друг начин на информиране бе
  • 10
    Шп
    шпигелглас
    4 -3
    20:02, 21 дек 2018
    Момчета дръжте се здраво снимката няма кой да я премахне Кръшков е уплашен и се е скрил в дън земя
  • 11
    Пе
    петър янчев
    0 0
    12:04, 26 дек 2018
    Кръшков тая снимка на Видев плаши хората от цял месец Пишат ти да я махнеш но ти като че ли целенасочено я държиш Не е ли по добре да я сложиш на бюрото си за да те вдъхновява в ежедневиетот ти

Случаен виц

Последни новини