Българо-турска галерия на колела пристига в Кърджали

След като миналата седмица Комитетът за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество Interreg– ИППмежду България и Турция /2014-2020/ обяви на форум в Поморие, че още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на туризма и опазване на околната среда в пограничния регион, бе дадено и началото на изпълнението на проектите, одобрени по Втората покана, обявена в началото на годината. Сдружение „ГИОРИ” от Ивайловград заедно с кметство Чамлъджа от Турция  са между избраните участници да продължат своeто досегашно партньорство за развитие на туристическа визия на трансграничния регион чрез организиране на фестивали, пленери, дискусионни форуми и пътуващи изложби на визуални артисти и фотографи. „Границата, казват двете партньорски организации, за нас не е разделителна, а свързваща линия.” В завършения до момента общ проект под надслов „Пътят на художника”14-те български и турски артисти „разказват” с четка и фотообектив за прелестните кътчета в Източните Родопи, за популярни атракции и неизвестни легенди, за лица и истории – в едно емоционално балканско пътуване чрез „галерия на колела”от село Чамлъджа, през Истанбул, Одрин и София до…Хасково и Кърджали,за да вдъхновят нови пътешественици.

Очертаният от художниците и фотографите виртуален маршрут „Пътят на художника” не е стандартен туристически пътеводител, а разказ, изграден от прекрасните мигове и места, пресъздадени от творците – модел за иновация и подражание за други културни организации от България и Европа.„По време на работата си от двете страни на границата ние открихме онези мостове, по които винаги ще можем да минаваме–от вила Армира, от крепостта Лютица до Чамлъджа, до Енес. По стъпките на художника ние открихме много лица, много история. Затова пожелавам по стъпките, които прокара това културно-историческо трасе, отразено в художествени произведения и фотографии, да минат и хората от политическата власт, общинските администрции, държавниците и много други творци. Ако това се случи, съм убедена, че ще има повече хармония между хората.” Така Бисера Йосифова, културолог и куратор на пътуващата експозиция, обобщава предизвикателствата на „Пътят на художника”, пред които ще се изправи и продължението на проекта.

Българо-турската галерия на колела пристига в Кърджали и ще бъде представена в Арт галерия Кръг на 21 декември /петък/ от 12.00 ч.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг".

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини