73-годишният дядо Юсеин сам построи мост над реката в Чепинци, предлагат го за почетен гражданин

    Възрастен родопчанин от рудоземското село Чепинци изгради със собствени средства и труд мост над река Яновска. Юсеин Мадански е на 73 години и е пенсионер след четвърт век работа под земята като миньор.

    През целия си живот не е спрял да се труди, сам да строи и облагородява терена край къщата си в махала Яновска край реката. За да обезопаси дома си издигнал две големи подпорни стени от двата бряга на реката, подходи със стълби към улицата в квартала.

    За да си помага в градежа, Юсеин си направил въжена линия за строителните материали. Преди малко повече от две години човекът решава да построи мост, за да свърже махалата с другата част на селото. На ръка започва да вади камъни от реката за основите, от кмета на Рудозем пък получава стари бордюри, които докарва от града, където  били извадени от употреба след ремонт на улици. Тях сърцатият майстор вгражда в горната част на моста.

    Съселяните му са удивени, защото за двете години тежък труд, дядо Юсеин не спира и всеки ден работел сам по строежа. Направил беседка, изградил чешма и сам докарва вода за нея, а преди броени дни завършва и парапетите за моста. За да се убеди, че саморъчното съоръжение, което построява ще издържи на големи натоварвания, прекарва натоварен до горе тежкотоварен камион.

    Според сметките на родопския майстор в строежа са вложени около 200 тона строителни материали, а от миньорската си пенсия заделял, за да вложи около 10 000 лева лични средства и години усилен и упорит труд.

    От изключителния родопчанин са удивени не само съселяните му от Чепинци, а и хората от общинския град Рудозем, които са предложили на кмета на Общината 73-годишният Юсеин Мадански да бъде отличен със званието Почетен гражданин на Рудозем.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бр
      Браво!
      8 0
      16:26, 18 дек 2018

      Страхотна новина! Браво на човека!!!

    • 2
      Се
      Селянин в Германия
      1 0
      21:57, 18 дек 2018
      Браво на човека. Дръжте се хора и си помагайте защото няма държава
    Последни новини