Кърджалийче жъне победи във ватерпола във Великобритания, тренира го съгражданин

    Кърджалийче жъне победи във водната топка във Великобритания под ръководството на треньора от столицата на Източните Родопи Румен Куртев. Онур Шакир и неговите родители се гордеят, че идват от България и популяризират името на Родината.

    Онур Шакир е роден гр Кърджали през 2004 г. Учи  в СУ „Отец Паисий“. След като завършва пети клас отива да живее в Лондон. В Кърджали той играе в отбора по водна топка на „Арда 2008“ с треньори Иван Кръстев и Величко Карабоюков. Онур обича водната топка и проявява желание да тренира в Англия. Родителите се допитват до Иван Кръстев за познат треньор в Лондон и той препоръчва негов приятел – Румен Куртев, който също е от Кърджали. Румен Куртев е утвърдено име на Острова сред треньорите на деца и юноши. Онур се запознава с Румен Куртев и той го взема в неговия лондонски отбор, в който детето тренира вече трета година. Миналата година възпитаниците на треньора от Кърджали стават  втори в Лондон, а тази година – първи. Тимът се класира пети в цяла Великобритания. Мачът на истината се играе в Манчестър. „Ние много се гордеем да дойдем от една малка държава като България и да постигнем тези резултати“, споделят Онур и неговите родители. Те подчертават, че успехите се дължат преди всичко на треньора Румен Куртев, който тренира деца и юноши от цял свят. В отбора на Ealing Waterpolo Team, в който тренира Онур,  има деца от САЩ, Сърбия, Гърция Русия, Испания. Вратарят е българин, едно момче от София, което се казва Георги Пиргов, и е тренирал в отбора на Славия. Той бе избран за най добър вратар на неговата възраст в цяла България, преди да се установи в Лондон.

    Онур е убеден, че тимът му е имал възможността да се класира първи във Великобритания. И в Манчестър щяхме да бъдем първи но не ни допуснаха. Първите три мача  бяхме без вратар и резерва, но момчетата се бориха и пак станахме пети. Беше ги страх от нас, защото ги бихме в Лондон, споделя Онур.

    400-те километра до Манчестър минаха бързо и неусетно. Пътувахме носени на крилете на вярата и оптимизма. Три седмици след спечелването на London League отивахме да премерим сили с 18-те най-добри на Острова в National League. Уви, явно обаче воденият от българина Румен Куртев Ealing Waterpolo Team, в който личат имената на двама състезатели от България и на по един от Сърбия, Испания, Гърция, Русия и САЩ беше ударил по британското самочувствие и господата от федерацията вече се страхуваха да не би „чужденците“ отново да триумфират. И удариха! Силно и право в целта! С пристигането разбрахме, че вратарят ни (а той преди 2 месеца взе приза най-добър вратар в България в U15 и който от година и половина играе за Ealing) не може да играе в първите три мача, a само в последните 2. Обяснението – закъсняла картотека. Това споделя бащата на Георги Пиргов. Той посочва, че картотекирането е направено 5 дни преди „дедлайна“, a трябвало 7. Смях! Защо всъщност тогава има краен срок? Наложи се на вратата да застане полеви играч, който в същото време бе с частично разкъсване на раменен мускул, а пред него в игра бе момче с пукната кост в китката , отбелязва още българинът. Без титулярния вратар – 2 победи и 1 загуба (с 1 гол), но това бе достатъчно да се простим с мечтата за медали и да се борим в разпределението на местата от 7-мо до 12-то. Целта бе изпълнена и вратарят получи позволение да играе. Още две победи, като потърпевши баха Дейвънпорт и Манчестър. Взехме 7-мо място. С 4 победи и 1 загуба! Толкова, колкото има и вторият… За справка шестият е с 2 победи и три загуби. Чудесна система! Малката подробност е, че на финала играха подгласниците ни в London League… , отбелязват родителите на нашите ватерполисти

    И сигурно са се радвали, а за нас остана горчилката. Разочарованието от факта, че ни спряха, но не във водата. Ние си тръгнахме с високо вдигнати глави и горди! Браво, тренер! Поклон пред Георги, Онур, Андре, Икер, Никита, Пано, Чарлз и Тио, пише в страницата си във Фейсбук бащата на Георги Пиргов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини