Архитектурно-художествен макет на кулата на АК „Перперикон” дарява Кърджали на побратимената голяма община Измир

Общинският съвет  Кърджали  единодушно гласува макет /паметник/ на кулата на Археологически комплекс  „Перперикон” с отчетна стойност по баланса на община Кърджали 11 880 лв. да се  предостави безвъзмездно като дарение на голяма община Измир, Република Турция. Решението е на  основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА и във връзка с чл.37а от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Кърджали.

 „През 2017 година в град Измир започва изграждането на парк, в който се излагат скулптури и архитектурни произведения, представящи значими културни обекти и/или символи на всички побратимени общини. В община Кърджали също се получи покана от голяма община Измир с предложение за включване в инициативата.Във тази връзка предлагаме като символ на община Кърджали в този парк да бъде изложен макет на кулата на АК „Перперикон” от естествен варовиков камък, който да се предостави безвъзмездно на голяма община Измир”,  обясни  кметът  на  община  Кърджали инж.  Хасан Азис.

По време на заседанието инж. Азис припомни, че  през 2009 г. на основание Решение № 16 от 22.01.2009 г. на Общински съвет – Кърджали, община Кърджали е сключила договор за сътрудничество и побратимяване с голяма община Измир, Република Турция.

Заседанието на местния парламент в Кърджали и  работата на  общинските съветници бяха проследени от дванадесетокласници, изучаващи „ Свят  и личност” в  СУ ”П. Р. Славейков”.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини