Новогодишно послание от покрайнините на Слънчевата система

На 1-ви януари 2019 сондата New Horizons ще изпрати информация за Ултима Туле - на 4 милиарда мили от Земата в пояса на Кайпер. Какво ли ще открие?

Но 4 милиарда мили от Земята се намира малък свят в най-тъмното кътче на Слънчевата система. Слънцето е толкова отдалечено от това място, че не изглежда по-ярко от звезда. Това е поясът на Кайпер, пръстен от замръзнали обекти – един от най-мистериозните и най-вълнуващите региони в звездната система.

Поясът се състои от отломки, останали след образуването на планетите преди милиарди години – вкаменели свидетелства за раждането на Слънчевата система. От десетилетия изследователи мечтят да разгледат този отдалечен свят отблизо.

Мечтата им е на път да се сбъдне. На 1 януари, 2019 американската сонда New Horizons, която се отдалечава от слънцето в продължение на 13 години, ще прелети покрай обекта 2014 MU69 в пояса на Кайпер и в следващите 24 часа ще използва своите камери, детектори и скенери, за да проучи малкия свят в детайли. След края на тази близка среща, обектът, който в момента предствлява просто една малка точка за астрономите, ще се превърне в свят богат на астрономически и геологични детайли. Учените най-после ще разберат от какво е съставен, как се е образувал, има ли атмосфера и пръстени...

MU69 ще стане най-отделеченият обект, изследван някога от човешки същества. Събитието обещава да е толкова вълнуващо, че астрономите решили да дадат име на обекта – нарекли го Ултима Туле, на името на региона, който древните географи смятали за най-отдалечената ненаселена точка на планетата – за такива били смятани Гренландия и Исландия.

След 24-часовата си среща с Ултима Туле, New Horizons ще изпрати ценната информация на Земята, преди да продължи пътуването си по посока съзвездието Стрелец.

New Horizons бе изстрелян от Кейп Канаверал през януари 2006 и прелетя около гиганта Юпитер през февруари 2007, който ускори скоростта му до над 30 000 мили в час. През следващите години сондата достигна Плутон и петте му луни.

Данните за Плутон изненадаха учените.

Мнозина очакваха той да е просто един замръзнал малък свят, но сондата откри признаци на геологична активност. Планетата се характеризира с извисяващи се планини от воден лед, обширни равнини от замръзнал азот, а червеникаво-кафявият материал по повърхността на Харон се оказа съставен от органични молекули, които може да са важни съставки на живота.

New Horizons откри още, че Плутон има рядка, синя атмосфера, богата на азот.

След като разкри чудесата на Плутон, New Horizons продължи пътешествието си още 1 милиард мили по-нататък към поясът на Кайпер. Сегашната му задача е много по-различна от предишната. Диаметърът на Плутон и луната му Харон са съответно 1 470 и 750 мили. Докато Ултима Туле е с диаметър не повече от 20 мили.

Ултима Туле бе открит през 2014 от астрономи с помощта на телескопа Хъбъл. Той се оказа най-леснодостъпния за сондата обект в пояса на Кайпер.

Интересното е, че това ще е първият обект в историята, изследван от космически кораб, изстрелян преди откриването на самия обект.

На база наблюденията си с телескопа Хъбъл учените смятат, че Ултима Туле представлява или единичен обект с диаметър 20 мили, или се състои от два обекта, въртящи се един около друг с диаметър между 9 и 12 мили. Не е изключено Ултима Туле да има една или няколко луни, атмосфера и пръстени.

Но макар сондата да прелети покрай Ултима Туле на 1 януари 2019, на информацията ще са и нужни месеци да достигне до Земята, тя е твърде отдалечена и радиосигналът е изключително слаб. New Horizons може да изпраща данни със скорост 1 килобайт в секунда. Като се има предвид, че апаратът ще запише 50 гигабайта информация, изпращането и на Земята може да се проточи над година, както в случая с Плутон – над 16 месеца, а сега New Horizons е още по-отдалечен от нас.

Прогнозите са, че най-късно до септември 2020 ще знаем всичко за мистериозния Ултима Туле.


Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини