Отново искат обединяване на футболните клубове в Смолян с участие на Общината

Ръководството на ФК, , Родопа 1927 – Смолян“ е внесло в Общината предложение за обединяване на двата футболни клуба -„Родопа Смолян“ и „Родопа 1927- Смолян“.

Предложението е до ръководителите на ФК, , Родопа Смолян“ и касае обединяване на усилията на двата клуба и Община Смолян. Идеята е да се учреди ОФК, , Родопа Смолян“- Смолян, а целта, според вносителите на предложението- достигане на по-високо ниво на футбола в нашия град. „Предлагаме да има по равен брой представители от двата клуба в Учредителното събрание и Управителния съвет, а останалите да се излъчат от Общинския съвет“, пише в предложението изпратено и до медиите. Според тях формата Общински футболен клуб работи добре и е гаранция за сигурност и постигане на резултат.

„Сегашната конюнктура с два футболни клуба води до раздвояване и невъзможност за финансово обезпечаване и осигуряване на материално-техническа база за провеждане на обучителен и учебно-тренировъчен процес. Именно с тази първа обединителна крачка бихме създали условия за развитие и формиране на футболни таланти, които несъмнено има сред децата в нашия регион и с тях като начало да атакуваме "В“ група, а през 2027 год. да посрещнем 100 годишния юбилей от зараждането на футбола в нашия град на най-високо ниво.“, пише още в предложението от ръководство на ФК "Родопа-1927“.

Според информация на bgclubs.eu на територията на Смолян през отделни периоди са развивали дейност различни футболни отбори. Най-старият от тях е Родопец (1927 г. ). След 1944 г. стартират поредица от реформи на физкултурното движение в страната. През есента на 1949 г. в града са създадени няколко доброволни спортни организации на ведомствен принцип. В 1957 г. те са обединени под името Родопа. След присъединяването на Устово и Райково към Смолян, през 1960 г. , в Родопа се вливат Ботев от Устово (до 1949 г. - Беломорец) и Левски от Райково. На основата на едноименното дружество за физическа култура и спорт през 1985 г. се образува футболен клуб Родопа, който започва да се развива самостоятелно. През лятото на 2010 г. се преименува на Родопа 1927, като непосредствено преди старта на сезон 2010/11 към него се присъединява и друг местен клуб - Смолян 2000, развиващ дейност в областния град от началото на ХХІ век.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини