Софийската синагога отвори врати за деца от Кърджали, ден на признателност

    Софийската синагога отвори врати за деца от Кърджали в ден на признателност. Ръководството на Организацията на евреите в България  „Шалом”покани в столицата учениците от клуб „Добродетели” към Езиковата гимназия. Те впечатлиха със своето участие в публични събития под наслов „По дирите на еврейската общност”,посветени на 75-годишнината на спасяването на българските евреи от Холокоста.

       Кърджалийчетата бяха скъпи гости на д-р Максим Бенвенисти, председател на фондация „Цедака” и член на ИБ на „Шалом” и Йосиф Меламед ,главен секретар на "Шалом". За тях отвориха врати Софийската синагога, Еврейският културен дом и Еврейският комунален дом.

      Д-р Максим Бенвенисти разказа за заселването на евреи по българските земи и тяхната съдба. Йосиф Меламед представи историята на Софийската синагога. Инж.Леон Бенатов сподели данни за отпътуването на евреите от Кърджали към Държавата Израел.

     Софийската синагога е най голямата сефарадска /испано-еврейска/ синагога в Европа. Тя е в първата тройка на европейските синагоги по размери. Построена е на мястото на по стар еврейски храм с названието „Ахава и Хасед”. Архитект е  австриецът Фридрих Грюнагер. Събира 1000 богомолци. В нея е монтиран най-големия полюлей в страната, тежащ 2 тона. За образец на синагогата е ползван храмът  във Виена, който по късно е съборен от нацистите. Открита е на 9 септември 1909 г.в присъствието лично на цар Фердинанд.Софийската синагога е в непосредствена близост до православен и католически храм и джамията „Баня башъ”.

       Софийската синагога е духовното средище на еврейската общност в България и гордостта на ОЕБ „Шалом”. Самата организация „Шалом” има 16 регионални подразделения в страната. Тя е независима,непартийна,доброволна организация. Наследник е на Консисторията /1920-1957 г./ и на Обществената културно-просветна организация на евреите в България /1957-1990 г./. В нея могат да членуват и неевреи, които имат родствени връзки с евреи , или споделят възгледите й.

     ОЕБ”Шалом” има за задача да запазва и развива еврейските етнически, езикови и културни ценности и традиции.

    Организацията работи по проекти в различни сфери, като подпомага, както младите , така и възрастните си членове. Учениците от Езиковата гимназия имаха възможност да се запознаят с много от тези програми. Дори можаха да похапнат кашер храна.

       Д-р Максим Бенвенисти в своето изложение подчерта, че евреите винаги ще бъдат благодарни на българския народ за спасяването на 48 000 души от българските земи по време на Холокоста. Той бе категоричен,че българинът е много толерантен. Българинът може да се опълчи срещу богатия,срещу овластения, но не и срещу падналия, категоричен бе д-р Бенвенисти.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини