ОИЦ Кърджали отчете дейността си през 2018-а и през последните три години

Над 700 въпроса, свързани с възможностите, които предоставят оперативните програми на Европейския съюз, са отправени през 2018 година към експертите от Областния информационен център Кърджали. По голямата част от тях касаят Програмата за развитие на селските райони, но има и такива, които са насочени към Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност”. Това обяви днес на нарочна пресконференция експертът в ОИЦ Мариана Петрова, която заедно с началника на отдел „Управление на проекти” в общинската администрация Надежда Цветкова, направиха своеобразен отчет за дейността на центъра през последната и предходните две години, откакто се реализира проекта.
Надежда Цветкова съобщи, че през 2019 година ОИЦ няма да спре да функционира и навлиза в нов тригодишен период.
 За разлика от началото преди 7 години, когато  хората задаваха своите хаотични въпроси свързани с оперативните програми, сега вече тези въпроси са много по целенасочени и на базата на предварителна информация, каза Мариана Петрова. По думите й в момента ОИЦ е посещаван от хора, които имат ясна идея какво искат да направят.
Мариана Петрова проследи в цифри и факти дейността на ОИЦ през 2018 година и от началото на проекта през 2015-а.
През настоящата година посетителите офиса жители на областта са 420. 32 са проведените информационни събития, които са обхванали всички общини на област Кърджали и на които са присъствали на събитията- 490 човека. От бенефициентите са отправени над 700 въпроса.
ОИЦ-Кърджали участва в националната инициатива на мрежата „ Бъдеще на Кохезионната политика на ЕС“ чрез провеждане на регионална конференция. Като основни проблеми в анкетата за бъдещето на Кохезионната политика през новия програмен период 2021-2027г. жителите на област Кърджали са посочили безработицата, условията за предприемачество и политиките за младежта.
През изминалата година са издадени 1500 брошури „Добри практики“.
За целия период от 12.12.2015г.до днес ОИЦ-Кърджали е организирал и провел 51 информационни събития, от които 45 с бенефициенти и 6 с медии, броят на направените консултации е 1519. Реализирани са и 12бр. радиопредавания в общинско радио Кърджали за рубриката „Европа и ние“. Имаме участие в 3 национални инициативи на мрежата-„Заедно за Европа“-посветена на 10г в ЕС, 60г. от създаване на ЕСФ и 6г ОИЦ; „Успешни заедно“-насочена към бизнеса.
През новия тригодишен период на работа, Областният информационен център ще продължи да работи за по-доброто информиране на гражданите, относно възможностите, които дава европейското финансиране. Новото време изисква и нови по-големи отговорности, за да могат повече граждани и юридически лица да се възползват от финансирането с европейски средства.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини