Дават 1,3 млрд.лв. за АМ "Хемус", 113 млн. лв. за отбрана и 7 млн.лв. за култура. Преглед на печата

"Монитор":

Дават 1,3 млрд.лв. за АМ "Хемус", 113 млн. лв. за отбрана и 7 млн.лв. за култура

В присъсътвието на кметове и военни кабинетът опусна 1,3 млрд.лв. за строителството на АМ "Хемус", 113 млн.лв. за отбрана и 7 млн.лв. за култура. Парите за "Хемус" ще бъдат вложени в 134 километровата отсечка Боаза-Велико Търново.

Министерството на отбраната пък ще разпредели средствата за ремонт на стара тежника, ремонт на бази, както и за неизползвани клиники на ВМА. Премиерът Борисов изтъкна, че парите за магистралата са от борбата с контрабандата. "Нашият приоритет винаги е било отношението към Северна България. Магистрала "Хемус" беше изведена от европейските програми през едно друго управление. Ние искаме да направим този процес необратим", заяви Борисов. Премиерът се обърна и към военните като ги призова да оправят казармите.

"Започвайте конкурсите, оправяйте казармите и сградите, защото не са ремонтирани от десетилетия. Това, което сме обещали на генерал Боцев, сме отпуснали в голяма степен", заяви Борисов.

Донорство.

"Дума":

Църквата благослови донорството

Българската православна църква дава благословение за извършване на трансплантации при строго изпълнение на няколко условия, става ясно от специално становище на Светия синод. Едното от тях е установяването на мозъчната смърт да се извършва по строго определени клинични критерии, чрез високоспециализирани инструментални изследвания от абсолютно независима (външна) комисия, както и писмено информирано съгласие (волеизявление) от донора и близките му (кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт). Необходимо е целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални транплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да гарантират по възможно най-добър начин изпълнението на процедурата по установяване на мозъчна смърт.

БПЦ си запазва правото да промени своята позиция при промяна в законодателството и Закона за трансплантациите.

Най-търсеното.

"24 часа":

Джендърът най-търсен в българския Google (Обзор)

Интересът към джендъра е нараснал най-много в търсенията на българите в гугъл през последната година. Данните са на гугъл, който пусна годишната си класация "Тенденции". В нея попадат думите и фразите, чиито търсения са се повишили най-много за последните 12 месеца.

Джендърът попада в класацията за характерни търсения - най-повишилите се за годината, два пъти. Веднъж на 4-а позиция като "Истанбулска конвенция", както и на 7-о място като "джендър". Лидер обаче е "свeтoвнoтo пъpвeнcтвo пo фyтбoл", кaтo тo вoди и в клacaциятa зa пoпyляpни cпopтни cъбития. Мондиалът е най-търсен и в световната класация, както и сред новините от глобален мащаб. Световното водеше у нас и в света и през 2014 г.

Миналата година лидер бе играта Word Snack в комбинация с отговори, които хората са търсели. "Огледален свят" пък водеше през 2013 г., а през 2015 и 2016 г. не бяхме в класацията.

Мерки.

"Сега":

Парламентът криминализира незаконното производство на цигари и алкохол

Народното събрание криминализира незаконното производство на алкохол и цигари с приети на второ четене промени в Наказателния кодекс, съобщи БНР.

С окончателно приетите поправки се предвижда всеки, който произвежда алкохол или тютюневи изделия без разрешително, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Лице, което изготвя, държи или укрива предмети, предназначени за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия, ще се наказва с лишаване от свобода до 3 години.

Депутатите решиха още в деянието "кражба" изрично да се посочи и кражбата на моторно-превозно средство, за да се наказва и това престъпление със затвор от 1 до 10 години. Спорове предизвика предложението на управляващите изрично да криминализират кражбата на МПС. Според Крум Зарков от БСП и без този текст НК дава всички легални инструменти да се преследва това деяние. "Очевидно е, че няма нужда от такъв. Защо тогава се прави въпросът", коментира той.

Електробуси.

"Сега":

Първите 20 електробуса тръгнаха в София

Първите 20 електробуса в България тръгнаха по линии 309 и 9 в София. Модернизирането е част от мерките на общината за по-чист въздух и опазване на околната среда. Обещанието е след година 90% от автобусите на градския транспорт да са обновени. Вече е подписана и дългоочакваната поръчка за новата "тикет система".

Четири часа са необходими за пълното зареждане на батерията на китайските градски автобуси на ток. Това ще става в гаражите на Градския транспорт, където вече са монтирани 20 зарядни станции. С едно зареждане новите електробуси минават 320 км.

По-екологичния транспорт трябва да подобри качеството на въздуха, а модернизацията може би ще накара повече хора да оставят автомобилите си. "Електрическите автобуси като първоначална инвестиция са доста по-скъпи от другите автобуси, затова в програмата заложихме продължаване усилията за подмяна на газовите автобуси", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Рокада.

"Дума":

Предложиха шефа на СДВР за главен секретар на МВР

Шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР от вътрешния министър Младен Маринов, обяви вчера самият Маринов в Министерския съвет. След одобрение от правителството кандидатурата ще бъде предложена на президента, който трябва да издаде указ за назначаване. В момента със заповед на Маринов функциите на главен секретар изпълнява Христо Терзийски, но без президентски указ.

Ивайло Стефанов Иванов е роден през 1977 г. в Луковит. Постъпил е в МВР през 1999 г. като редови полицай. Бакалавърската му степен в Академията на МВР е със специалност противодействие на престъпността и опазване на обществения ред. Иванов бе издигнат за шеф на столичната полиция през 2017 г. от бившия вътрешен министър Валентин Радев.

Рокадата в МВР се наложи, след като премиерът Бойко Борисов смени трима министри, между които и Радев, заради автобусната катастрофа край Своге, отнела живота на 20 души. Главният секретар на МВР Младен Маринов беше избран за вътрешен министър и така постът му бе овакантен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини