Звездoпад до зори в петък срещу събота

    В четвъртък вечерта, 14 декември, е максимумът на метеоритния поток Джеминиди. Това е вторият по големина годишен метеорен поток в звездното небе.

    Условията тази година са много добри и ще са видими през нощта от петък до събота при ясно време с просто око до около 100 "падащи звезди" на час.

    Джеминидите са кръстени на съзвездието Близнаци (Gemini - Джемини), откъдето като че ли "идват" метеорите, място, което астрономите наричат радиант. Този зодиакален знак вечер е над източния, а сутрин - над западния хоризонт. Метеоритният поток състои от отломките на астероида (а може би изгасналата комета) Фаетон. Обикаляйки около Слънцето, Земята пресича облака от отломки и затова виждаме този метеоритен поток всяка година около една и съща дата. Джеминидите се характеризират с големия си брой, яркост, жълтеникав цвят и късите следи, които оставят зад себе си.

    "Падащите звезди" са светлини, които понякога се появяват в звездното небе. Но те нямат нищо общо със звездите. Тяхната причина са космически отломки, често не по-големи от песъчинка, които изгарят в атмосферата на Земята на около 100 километра над главите ни. Поради високите скорости на космическите отломки, въздухът пред тази песъчинка се компресира, нагрява се до блясък, който виждаме като метеор.

    Скоростите на Джеминидите са средно около 125 000 км / час.

    Пикът на Джеминидите е сравнително кратък - по-малко от 24 часа, но тъй като луната залязва преди полунощ, астрономическите условия са благоприятни тази година. Според timeanddate.com броят на метеорите през нощта се увеличава от около 50-60 на час около полунощ на югоизток) до 80-120 на час около 6 часа (на запад). Не е необходимо специално оборудване за наблюдение на метеорите - ясно небе и топло облекло са достатъчни. Както и тъмно място, за да се видят и по-бледите метеори.

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини