Затварят детските градини между Коледа и Нова година - няма желаещи

Изображение 1 от 2

    Нито една детска градина няма да работи в официалните работни дни между Коледа и Нова година.

    Причината е, че няма желаещи записани деца да посещават забавачките в дните между празниците.

    Всяко ОДЗ по собствени правила е определило събиране на информация от родителите за желанието им децата да посещават детските заведения през дните между Коледа и Нова година  - 27, 28 и 31  декември.

    След анализа на информацията от страна на директорите, които са спитали родителите, са установили, че не могат да съберат деца за сборни групи и следователно детските заведения ще запразнят след 21-ви декември.

    Градините и яслите в града масово ще отворят врати за децата на 2-ри януари 2019 година, а някои, като тези в с.Ябълково, кв. Марийно, с.Черногорово и кв.Изток, ще почиват до 11.01.2019г. включително.

    След разгоговори с директори на ОДЗ-та в Димитровград, разбрахме и за техните проблеми в организацията на детските заведения в дни, които се падат между по-дълги празници. Помещенията през зимните месеци трябва да бъдат отоплени, след като сградата е оставена да изстива през предходните ноколко дни; трява да бъде направен график за персонала, според заевените бройки деца от родителите за съотвентия ден. Според бройката деца се прави поръчка за храна, която в ранни зори кухненския персонал започва да приготвя, за да може да нахрани дечурлигата от сутринта. Проблемът обаче идва от там, че голяма част от родителите, въпреки че са заявили, че ще бъде присъствен  ден за детето им, не го водят в детското заведение. Минималната бройка на деца за да се сформира група е 12. Неотговорното отношение на родителите към институцията, в такива дни води до куриози, че персоналът е повече от децата, за които трябва да се грижат.

    В едното ОДЗ ни дадоха пример, че в дните между Коледа и Нова година през 2016 година, от двете градини в ОДЗ-то били заявили 22 деца, че ще посещават детското заведение, от които се явили само 5 и персонала е бил повече от малчуганите, за които трябва да се грижат, което обезмисля работния ден на персонала и разходите на ОДЗ-то.

    В същото време я има и другата страна, че работещи родители се оплакват, че през тези дни трябва да си вземат отпуски, за да се грижат за децата си или да ангажират баби и дядовци, които в повечето случаи също са работещи, а това затруднява бизнеса в града, защото стотици хора няма да могат да отидат на работа за да останат в работен ден в къщи за да гледат децата си. Много хора имат проблеми с работодателите си за да бъдат пуснати в отпуск през този период на неработещи детски заведения, много бизнеси изпитват затруднения да освободят работници в този период, защото това спъва работата им.

    По данни на ИНФОСТАТ децата в детските заведения в Община Димитроград са над 1300.

    От 27.12 до 31.12 включително, няма да работят градините "Звънче", "Роза", Осми март", "Приказка","Пролет", "Радост", "Райна Княгиня" - ясла и градина, "Слънце" - ясла и градина,  както и детското заведениев кв.Черноконево. Детската градина в с.Горски извор няма да работи от 27.12.2018г. до 01.01.2019г. включително, забавачките в Меричлери и с. Добрич - от 27.12.2018г. до 04.01.2019г. включително, а тези в в с.Ябълково, кв. Марийно, с.Черногорово и кв.Изток, ще почиват до 11.01.2019г. включително.

    Детски кухни в Димитровград в градините "Слънце" и "Райна Княгиня" ще работят на 27, 28 и 31 декември включително.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Де
      детенце
      4 -1
      19:40, 12 дек 2018
      как ще затваряте бе,госпожа милка какво ще прави,трябва да кисне в саламандъра. има да на дразни, ма ще го преживеем.
    • 2
      Ди
      Диана
      5 0
      21:24, 12 дек 2018

      И как разбраха, че няма желаещи като в Роза даже не са ни съобщили, че смятат да почиват!

    • 3
      Ин
      Ина
      6 -1
      09:10, 13 дек 2018
      И в "Слънце"-не се е провело запитване!
      • Де
        Делчева
        0 0
        22:00, 18 дек 2019
        Напротив в ДГ Слънце се проведе запитване което продължи 2седмици.Че вие не сте разбрали си е ваш проблем.
    • 4
      Ли
      Лили
      5 0
      09:18, 13 дек 2018

      Всички да си заведем децата пре общината та тогава и да питаме, кой ще се грижи за тях за да можем да идем по работните си места!

    • 5
      Сс
      Сс
      2 -1
      14:52, 13 дек 2018
      На мен ми заявиха че на 21 .12 ще са последно,.никой не попита нищо ...нямало желаещи ,то така най лесно ..кой ще ни гледа децата само незнам ,и как ще се работи пак незнам ...срамота
    • 6
      Ре
      Рената
      2 0
      19:14, 13 дек 2018

      И в нашата градина директно ни казаха, няма да работим, че се чудели и до 7ми да не удължат почивката!

    • 7
      Ки
      Кики
      1 -1
      10:00, 14 дек 2018
      Нямало да се пуска парното отопление, групата ще е сборна и ако има кой да ти го гледа по-добре в къщи - това ми беше обяснено на мен. А за тези които нямат кой да им гледа детето? И защо няма да се отопля градината? Разходи да не се правят, а после като са болни децата-разходите са за родителите! И тези разходи са най-малкото, което притеснява родителя! Сигурна съм, че няма човек, на който му е лесно да гледа болно детето си ! И това е по всички празници! А и друг момент след дълга ваканция е големия рев след това!
      • Ре
        Рената
        2 0
        17:32, 14 дек 2018

        Градините имат и печки и климатици, не е нужно да се пуска парното за 1 или 2 стай, могат да оставят климатиците на 18 градуса и вечерта преди да отидат на работя някой да мине и да повиши температурата. За отоплението си има закони и там са РЗИ

    • 8
      Og
      Ogi
      0 -1
      20:15, 22 дек 2018
      От Звънче съштите управдания значи в Димитровград навсякъде е така дисциплинарно уволнение на на тези

    Още новини

    Последни новини