Две трети от хората с висок риск от сърдечни заболявания и инсулт имат излишни мазнини в корема

Близо две трети от хората, изложени на висок риск от сърдечни заболявания и инсулт, имат излишни мазнини в корема, сочат данните на проучването EUROASPIRE V на Европейската асоциация по кардиология (ESC), представено днес на Световния конгрес по кардиология и сърдечно-съдово здраве в Дубай, ОАЕ

Излишната мазнина около средата на тялото (централно затлъстяване) е маркер на необичайно разпределение на мазнините. Тази коремна мазнина е лоша за сърцето, дори при хора, които не са с наднормено тегло или със затлъстяване.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт в Европа. Всяка година в Европа има повече от 11 милиона нови случаи на сърдечносъдови заболявания и 3,9 милиона смъртни случая, причинени от сърдечносъдови заболявания.

Премахването на рисковото поведение би предотвратило поне 80% от сърдечносъдовите заболявания.

Проучването установява, че по-малко от половината (47%) от пациентите с антихипертензивно лечение постигат целта - кръвно налягане по-малко от 140/90 mmHg. Сред тези, които приемат лекарства, понижаващи липидите, само 43% са достигнали целта на LDL холестерола по-малко от 2,5 mmol / L. Освен това, много от участниците, които не са приемали леkarstwa, са имали повишено кръвно налягане и повишен LDL холестерол. Сред пациентите, лекувани за диабет тип 2, 65% постигат целта кръвна захар (HbA1c) по-малкo от 7,0%.

Професор Корнелия Коцева, председател на управителния съвет на EUROASPIRE от Империал Колидж Лондон, Великобритания, заяви: "Проучването показва, че голяма част от индивидите, изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания, имат нездравословен начин на живот и неконтролирано кръвно налягане, липиди и диабет".

EUROASPIRE е поредица от кръстосани проучвания за профилактика на сърдечно-съдови заболявания в страните-членки на ЕС. Проучването е проведено през 2017 г. до 2018 г. в общо 78 практики в 16 предимно европейски държави.

Всяка обща практика включва индивиди на възраст под 80 години без анамнеза за коронарна артериална болест или друго атеросклеротично заболяване, но които са изложени на висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Високият риск се определя като високо кръвно налягане, висок холестерол и / или диабет; поради това проучването е включва лица, на които са предписвани антихипертензивни, липидни и / или антидиабетни (диетични и / или перорални хипогликемични и / или инсулинови).

Участниците били ретроспективно идентифицирани, използвайки медицинска документация и поканени на интервю и клиничен преглед. Били зададени въпроси за пушенето, диетата, физическата активност, кръвното налягане, липидите и диабета. Измерванията включват височината, теглото, обиколката на талията, кръвното налягане, нивата на холестерола с ниска плътност на липопротеините (LDL) и нивата на кръвната захар. 

Общо 2 759 участници били интервюирани и изследвани с помощта на стандартизирани методи и инструменти. Почти две трети (64%) са централно затлъстели (обиколка на талията 88 см или по-голяма за жените и 102 см или по-висока за мъжете). Около 37% са били с наднормено тегло (индекс на телесна маса [BMI] от 25 до 29,9 kg / m2) и 44% са били със затлъстяване (BMI 30 kg / m2 или повече). Близо един от всеки петима участници (18%) са били пушачи и само 36% са постигнали препоръчителното ниво на физическа активност от поне 30 минути, пет пъти седмично.

Професор Коцева заяви: "Общо практикуващите лекари трябва активно да търсят рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, така че да може да се предостави всеобхватно лечение и съвети." Те трябва да преминат отвъд лечението на рисковите фактори, за които знаят и винаги да изследват тютюнопушенето, затлъстяването, физическо бездействие, кръвното налягане, холестерол и диабет. Хората често не знаят, че се нуждаят от лечение - например посещават своя лекар за диабет, но не знаят, че имат и високо кръвно налягане. В нашето проучване много пациенти с високо кръвно налягане и холестерол не се лекуват."

Тя продължи: "Тези данни ясно показват, че трябва да се положат повече усилия за подобряване на сърдечно-съдовата профилактика при хора с висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Анализът ни подчертава необходимостта системите за здравеопазване да инвестират в превенцията ".

"Инициативите за обществено здравеопазване също ще помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт", подчерта професор Коцева. "Това включва забрана на тютюнопушенето, облагане на храни с високо съдържание на захар и наситени мазнини и осигуряване на зони за упражнения".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини