Два пъти повече заболели от ехинококоза отчитат в РЗИ-Кърджали в сравнение с 2017 г.

От началото на годината в РЗИ Кърджали са регистрирани почти двойно повече случаи на кучешка тения /Ехинококоза/ в сравнение с 2017 година. До края на ноември те са 20 като 6 от тях са рацидиви, а за цялата предходна година броят им е бил 11, каза здравния инспектор Мария Бойчева.
По думите й няма смъртен случай в следствие на заболяване от ехинококоза, а такъв е имало през 2017, когато 34-годишна жена от община Кърджали почива инцидентно в двора на къщата си.
Според Бойчева обезпокояващо е запазващата се тенденция на заболяването при децата /до 18 години/. По три са случаите на заболели подрастващи през 2017 и 2018 година.  
Здравен инспектор Бойчева отчете също, че област Кърджали е ендемичен район. Сред факторите причинители на ехинококоза са контактите с безстопанствените кучета, лошата хигиена и ниската здравна култура.  Като начин да се предпазим, тя посочи спазването на добра лична хигиена, старателното почистване на нискостеблените плодове и зеленчуци. Не на последно място, отговорното отношение на собствениците на домашни кучета в посока тяхното редовно обезпаразитяване.
dariknews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини