Баба Зекие от Среднево отпразнува стотния си рожден ден

Баба Зекие Шакир от чернооченското село Среднево отпразнува днес стотния си рожден ден. Кметът на община Черноочене Айдън Осман и зам.-кметът Селями Мустафа посетиха столетницата в дома й я поздравиха по случай нейния вековен юбилей. Те поднесоха искрените си благопожелания и приветствия за здраве, дълголетие и спокойни старини. Зарадва я с подаръци.

„Чест е за мен, че бях гост на този специален празник. Нека ти пожелая да се радваш на здраве, бодрост, сила на духа и догодина пак да ни събереш за рождения си ден“, пожела на изпроводяк Айдън Осман.

Баба Зекие е родена в село Паничково. На 3 години остава сирак. На млада възраст се влюбва в бай Ахмед от Среднево. От техния щастлив брак се раждат три деца. Баба Зекие има и 5 внуци. През целия си живот се е занимавала със земеделие и се е грижила за дома и децата. Днес за нея се грижи най-вече снахата Ембие Сали.

„Гледа ме като малко дете и съм много доволна. Нека Аллах да й дари здраве и дълголетие като моите“, казва баба Зекие

Самата столетница е била много будна жена и е с удивителна памет. Дядо беше командир на близката до село Паничково тогавашна гранична застава.

„Когато дойдох в Среднево през 30-те години на миналият век хората се изселваха. Тогава нямаше още и сградата на общината“, разказва баба Зекие на Айдън Осман. Развълнувана от посещението на кмета столетницата му пожела управниците да бъдат добри хора и да са отговорни в делата си.

„Живях труден, но и спокоен живот. Сега от тези времена останахме само аз и черницата пред къщата ни“, каза столетницата.

Баба Зекие се похвали, че няма никакви болежки, а в болница е стъпвала само веднъж в живота си и то само за 10 дни.

Синът й Скендер споделя, че дълголетието при тях идва от дедите й. Тя е била третата столетница в рода.

Да честитят празника на юбилярката се събра част от голямата фамилия. Жителката на Среднево навършила един век получи поздравления и от кмета на селото –  Небибе Ибрям, съседи и познати.

Баба Зекие зарадва гостите си със стара народна песен от 8 куплета. Изпя я без да се запъне в нито един стих. В творбата се разказва за левент Ахмед, който е бил много красив момък и е защитавал местните родопчани от набезите на злите хора.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини