Най-успешната година от възраждането си отбелязва читалището в с.Черничево

Най-успешната година от възраждането си отбелязва читалището в с.Черничево. То е възстановено от няколко родолюбиви черничевци през 2010 г.с носталгия по Беломорието. Затова и носи названието „Бяло море 1929”. Негов председател е Динко Дяков. Гордостта на читалището е групата за автентичен фолклор „Дунята”. Тя е събрала и съхранила над 50 автентични местни песни и смята да ги запише на компакт дискове. Първият е готов.Следващата седмица със спомоществователството на Яни Янев излиза вторият.

   Тази година „Дунята” спечели златен медал, Голямата награда плюс парична награда на фолклорния фестивал в Карнобат. Заслужи златен медал на фестивала в с.Лозен, община Любимец;златен медал в с.Гугутка в категорията за автентичен фолклор; първа награда със статуетка на първомайското надиграване в Кърджали;сребърен медал на Еврофолк в Хисаря. ”Дунята” бе единствената формация от областта , поканена на фестивала на киселото мляко в Момчиловци.От състава са домакини на мини фестивал по време на селския събор в Черничево, събиращ черничевци от страната и света. Четири пъти ансамбълът е представян в предаването на Галя Асенова „От българско,по- българско”.

  Фолклорни групи ще присъстват на 21 декември, когато жителите на Черничево ще изпратят годината с коледно тържество. Ще поканим всички спомществователи и кметът на община Крумовград Себихан Мехмед , споделя Динко Дяков.

Дяков посочи,че  през настоящата година е направена зала за тенис на маса в читалището. Тя е оборудвана с маса и всичко необходимо за спортуване. Закупени са от бизнесмена с черничевско потекло Живко Радев от София.

  Попълва се и възстановената читалищна библиотека.Това става със спомоществователството на Павел Харитов, Митко Синабов, Стефан Стоянов и патриотичната организация Дружба „Родина”.

Динко Дяков отбеляза,че заслуга за възхода на читалището имат дарители като Община Крумовград, спомоществователите Альоша Синабов от Кърджали, Владимир Ликов от Златоград, Живко Радев от София.

  Още от сега читалището се стяга да отбележи 90 годишен юбилей, който ще се чества на 11 май следващата година. Ще има общоселски курбан ,дарен от Красимир Костов, живеещ във Варна с потекло от Черничево. Официалното тържество ще бъде в залата на читалището. Предвижда се да бъдат поканени председателя на Народното събрание, президент, премиер, областен управител,общинския кмет.Очаква се голяма делегация от Дружба „Родина”, начело с акад.Георги Марков. Ще присъстват и спомоществователите.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини