За да бъдеш себе си, трябва да си някой

Разпръснати по целия свят, известни като Ротари клубове, има в повече от  200 страни, с над милион членове. Половинвековният юбилей (петдесетгодишнината) на един от тях е повод да разговаряме за минало и днешно, за планината от творчески намерения в живота на нашия съгражданин Гавраил Гавраилов. За да бъдеш себе си, трябва да си някой. С тези негови думи започна срещата ни. Един от двигателите на Ротари клуб Кърджали и доказан професионалист в сферата на рекламата, днес Гавраилов гледа около себе си с реализъм и приземено самочувствие.

Появява се на белия свят на 13 юли 1968 г. Завършва основното си образование в Кърджали. От 4-ти клас рисува под ръководството на художника Петропавел Йотов. Казва, че благодарение на него и по силата на активната си творческа природа избира да се посвети на изкуството.

Вместо художествена гимназия, избира да кандидатства в  гимназията за сценични изкуства в Пловдив. Допада му синтеза на изкуствата. Учи освен живопис,графика и скулптура, още грим и перуки, бутафория, сценография, фотография и анимация. Училището е единствено на Балканите и очевидносъздава талантливи кадри. На приемния изпит само той издържа конкурса от първия път,при това в конкуренция от 40 млади хора. Уверява се,че избраната професия е най-свободната в света, защото не йсе полага началник. Кандидатства в Художествената академия в столицата. Не успява да влезе. Скулпторът Вежди Рашидов, който е преподавател по това време, го отказва с думите, че само да рисуваш не е достатъчно за кариера.

Връща се в Кърджали и започва работа по специалността в Кукления театър. Изявява се в много насоки:сценограф, сценичен работник, дори дърводелец. Атмосферата там обаче го ограничава като клетка, а клетката не е нищо друго, освен капан. Дори да е златна, пак ти отнема правото на свободност. И Гавраилов отива да работи в Дома на културата. И там е всеотдаен и изпълнява различни функции, но отново работи по специалността си. Разказва, че е гримирал „краля” на оперетата - Видин Даскалов и „кралицата” - Людмила Чешмеджиева.

През 1992 година Гавраилов създава семейство, което година по-късно се сдобива с дъщеря. В тези години е екзотично да намира време за рисуване. Осмислил работата си като градиво на живота, Гавраилов разбира, че трябва да търси алтернатива за приложение на наученото. Захваща се с реклама. Първите стъпки са надписи на магазини с блажна боя. Налага му се да усвои компютърните технологии.Регистрира фирма,купува техника,постига най-трудното - създава екип. Днес е горд, че фирмата му е ковачница на кадри за големите градове като София, Пловдив, Варна. Производствената базана Рекламно студио „ГАРС”задоволява почти 100 % от изискванията на клиентите от областта.

Нещата са постоянно в движение, промяна, взаимодействие. С наследствена прозорливост, с товар от знания и прозрения за битието, които не е получил единствено от природата, но и от потеклото си, Гавраилов е убеден, че собственият труд  е това, което му дава и свобода, и гордост, и небе. Разбира се, и семейството. Двете му пораснали деца имат вече собствен  принос  в градивното, позитивно, футуристично разрастване на дейностите. Със съгласувани усилия създават  Джаз клуб „GarsON“, къдетоза годинавече са гостували над 20 именити музиканти. До дни ще заработи и хотел с11 стаи, който разполага с конферентна зала,ресторант и кафе.

Като всеки ротарианец, и Гавраил Гавраилов се стреми в житейското си дело да защитава името на своята професия, да служи на обществото с добронамереност и добра воля, да отдава времето и уменията си за полезни и обществено значими дейности.Президент е на Ротари клуб Кърджали в мандата 2013-2014 г. Приоритет в дейността му е подпомагането на младежките формации Ротаракт и Интеракт клубовете в утвърждаването им като водещи сдружения на младите хора в Кърджали. По негова инициатива на входовете на Кърджали се издигат национални трикольори.

В Кърджали е открита изложба на изтъкнатия турски художник проф. Мустафа Аслъер. По този повод в града гостуват двама дистрикт гуверньори: Валентин Стоянов на дистрикт 2482 България и ХалюкОлусой на дистрикт 2420-Турция. Заедно с ротарианци от клуба „Мимар Синан“ от Одрин са открити площадки за шахмат в Кърджали и Момчилград.Дарени са компютри на деца от Клуба на инвалида. Дарен е и клуб „Млади сърца“ на възрастните хора от Кърджали.

„Възхищавам се на начина, по който животът съчетава събития, хора, идеи, многовариантно мислене”, споделя Гавраилов. И допълва: „Днес не събирам въздишки и тъга, защото трудното и преживелиците излъчват светлина в напрегнатите делници. И да не забравя – благодарността, ако не е изречена, я няма. Изричам я за родителите си, за семейството си, за приятелите –читави, благи и щедри.”

В края на срещата ни пожелавам на Гавраил да има здраве и дни да сколаса за огромните си планове, да е вдъхновение за всеки, който е пожелал да остави добра следа в живота си.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитър Савов
    0 0
    10:03, 3 дек 2018
    Мнозина в Кърджали (между които бях и аз за малко в края на миналия век) опитаха и продължават да се занимават професионално с рекламна дейност. Но Гаро (както е известен сред приятелите си) единствен успя да я развие и разшири до размерите и възможностите на най-големите рекламни агенции в страната. А сега научавам, че опитва силите си и в други поприща. Поздравления за усилията, постоянството и визията му, които правят това възможно!

Още новини

Последни новини