БСП поиска 50 млн. лв. в бюджета за машинно гласуване, ГЕРБ не ги даде

Ако управляващите не манипулират избори, трябва да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по бюджета на ЦИК за 2019 г. "Тези 50 млн. лв. са необходими за закупуване на машини. Ако не ги осигурим, означава, че за пореден път българският парламент няма да спази законодателството и съответно ние се отказваме от машинното гласуване", допълни Стойнев.

Той призова депутатите от ПГ на ГЕРБ да заявят дали са за машинното гласуване или не. По думите му, ако не се отпуснат 50 млн. лв. за машини, това ще означава, че политиците не чуват българските избиратели, които ясно и категорично заявяват, че искат машинно гласуване. "Ако не манипулирате избори, трябва да осигурите тези средства", заяви още Стойнев. Според него крайно време е да се влезе в 21 век.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ не трябва да се бърза с машинното гласуване. Според него цената на машините е твърде висока, а има възможност държавната фирма "Информационно обслужване" да ги изработи на много по ниска цена - на цената на един персонален компютър.

С машините нито спестяваме време, нито премахваме рисковия период, който да ограничи възможността за манипулация на вота. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. "Тъй като сме свидетели на опит да се политизира разпоредбата, която обсъждаме, ще дам много данни и обстоятелства, които са известни на колегите, но те предпочитат да не ги споменават, за да можем да усетим полъха на умната реформаторска красота, която слушахме в миналия парламент. От опозицията трябва да си спомнят, че възложихме на ЦИК две групи дейности", каза Кирилов.

По думите му едните касаят дистанционното гласуване, а другите машинното. "Този състав на ЦИК направи два анализа, като ги изпрати на парламента", допълни още Кирилов. По думите му ЦИК не може, не трябва, не бива и няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция, дори тези, които са за гласуване извън България. "Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл, подвижните СИК също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не помага за истината на вота", каза Кирилов.

Той обърна внимание, че с машините нито се спестява време, нито се премахва рисковият период, който да ограничи възможността за манипулация.

Кирилов заяви, че по тази причина ГЕРБ са предложили да се обсъди отпадането на машинното гласуване само за критичната категория секции. "Ще видите, че това не се предпочита като способ за гласуване от избирателите", допълни още Кирилов.

Машинното гласуване е записано в закона и той трябва да се спазва, такъв какъвто е, категоричен бе Стойнев.

Апелирам дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат "за" и "против" машинното гласуване. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по бюджета на ЦИК за 2019 г.. "Смятам, че в тази зала има консенсус, че машинното гласуване трябва да бъде въведено в пълен обем. Разбира се, със съответните изключения за подвижните секции и с малък брой избиратели", заяви още Цонев.

Според него 5 млн. лв. не стигат за машина, но и цифрите от порядъка на 50 млн. лв., каквото е предложението на БСП също са нереални. "Машинно гласуване трябва да има, трябва да бъде обезпечено, но тези неща трябва да се случат тук по възможно най-икономичния и директен път за това", посочи още депутатът от ДПС.

Цонев попита министърът на финансите Владислав Горанов как предпочита да бъде обезпечена ЦИК с пари за направата на такива машини като се промени бюджета или като каже как ще ги даде от резерва и добави, че техниката да има резерв е предпочитан модел на сегашното управление.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини