МВР: Има санкционирани кърджалийци, участвали в протестите, санкциите са по Закона за движение по пътищата

Има санкционирани водачи на автомобили, участвали в протестните шествия в Кърджалийско срещу високите цени на горивата, на застровките „Гражданска отговорност“ и съществуващата система на управление. Санкциите са по Закона за движение по пътищата и се отнасят за шофьорите ,чествали в блокадата на пътя за Маказа при спирка Джебел. Няма съставени актове по други закони. Водачите са привикани в РУ-Момчилград, тъй като нарушението на закона е извършено на територията на Община Момчилград. Това оповести на брифинг старши комисар Венцислав Момчилов, директор на Областната дирекция на МВР. Старши комисар Момчилов подчерта, че блокирането на международния път I-5 е било незаконно, без разрешение и е възпрепятствало движението на добросъвестни граждани и специализирани автомобили като пожарни, линейки и полицейски патрулки.

От Пресцентъра на ОД на МВР-Кърджали уточниха:Към момента от служители на РУ-Момчилград са съставени 16 акта по чл.94, ал.1 от ЗДвП на водачи, които са спирали неправилно автомобилите си на спирка „Джебел“ при временна блокада на движението на 18 .11.2018 г. Текстът на закона регламентира, че за престой извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Когато това е невъзможно, спирането за престой се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно. Призовани в полицейското управление са и други шофьори, които са извършили същото нарушение.

Нарушителите са установени чрез заснемане с таблети от служителите на Пътна полиция. Няма привикани граждани от тези, които неволно са попаднали в блокадата, каза още старши комисар Момчилов. Той посочи, че при връщането си по пътя Момчилград – Кърджали водачите, участвали в протеста, са карали със скорост под 10 км/ч, което също е затруднило движението по скоростния път. Нямаме статистика за криминално проявени лица, участвали в протестите. Това не означава, че не е възможно лица от криминалния контингент да са били подстрекатели. Все още нямаме данни, подчерта старши комисар Момчилов в отговор на журналистически въпрос.

Шефът на ОД на МВР отбеляза, че уважава правото на гражданите да изразяват гражданската си позиция, но това трябва да става в съответствие със закона. Категорично отхвърлям твърденията за репресии, каза още Венцислав Момчилов. Той посочи, че нормативната уредба е нарушена и от игралите хоро на кръговото недоволни кърджалийци. Според него те попадат под ударите на Наредбата за опазване на обществения ред, заради блокиране на движението. Нарушени са правата на гражданите, които искат свободно да се придвижват по пътищата, категоричен бе старши комисар Венцислав Момчилов.

След публикуването на изявлението на старши комисар Венцислав Момчилов социалните мрежи загряха от коментари.Постъпиха и обаждания в офиса на сайта Кърджали бг вести.Граждани твърдят,че са били привикани в РУ Момчилград без да са участвали в блокадата на пътя за Маказа.Пътували са за родните си места в областта и са попаднали в тапата.

  Анкета на сайта Кърджали бг вести сочи,че едва 18,7% от включилите се респонденти не одобравят и не подкрепят протестите срещу начина на управление на страната.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини