ЕГ „Христо Ботев“ Кърджали с презентация за успешен партньорски проект на международен форум в Германия

На 19 и 20 ноември 2018 г. в град Бон, Германия, се проведе Юбилейна конференция на Инициатива за подкрепа на университети и училища – партньори в чужбина, организирана от Немската служба за академичен обмен и Немската централа за училища в чужбина, финансирана от Немското министерство на Външните работи.

На форума присъстваха представители на повече от 20 университета в Германия, които работят съвместно с партньорски училища в чужбина и които работят по съвместни проекти, финансирани от Немското министерство на Външните работи. Конференцията бе под надслов  „Промяна чрез обмен“ и отбеляза 10 години от създаването на Инициативата за подкрепа, както и 10 години от създаването на инициативата „Училища-партньори в чужбина“.

На форума единствените средни училища от България, членове на тази инициатива,  получили покана и представили своя съвместен проект,  бяха Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали и Гимназия за чужди езици „Йоан Екзарх“ в град Ловеч.  Двете елитни езикови гимназии участваха във форума, благодарение на активното и  успешно представяне на техни възпитаници в инициативата на Дуален Университет в Баден Вюртемберг „Лято в двореца“, която предвижда едномесечен престой на ученици във висшето училище в Германия. В рамките на един месец престой в кампуса на университета в Бад Мергентхайм ученици от единадесети клас се обучават как да кандидатстват за работа в немска фирма  и имат възможност да се явят на интервю за работно място.   След одобрение от работодателяте получават и студентско място в университета. Програмата съществува от 2015 година и през 4те години 7 изявени ученици от езиковата гимназия в Кърджали с интерес към технически специалности и с отлични познания по немски език успешно са получили стипендия. Четири възпитаницина училището са преминали през обучението в рамките на този проект и  вече са студенти, обучаващи се в университета по програма за дуално обучение. Тя включва  паралелно работа в немската фирма и следване в университета.

На форума в Бон този интересен  проект за успешна съвместна работа между различни видове институции от Германия и България бе представен от  директора на гимназията в Ловеч – Радослав Хитов и заместник директора на кърджалийската езикова гимназия – Радка Попгеоргиева. Заедно с ръководителя на проекта от Дуален университет БаденВюртенберг– господин Стефан Ридл,  както и представител на бизнес-партньор от фирма „ЕБМ Папст“ – госпожа Симоне Герман и студентката, обучаваща се по програма за дуално обучение – Невена Данкова, те разказаха за своята партньорска работа по проекта и за удовлетвореността на всички участници в него. С предложената от тях презентация, разглеждаща многообразието и резултатите от проекта от различни гледни точки – университет – партньорско училище – студент – бизнес-партньор, те предизвикаха интерес към проекта и заслужени похвали за успешното му реализиране от страна на всички присъстващи.

Приложените към статията снимки са предоставени от организаторите на форума  – Немска служба за академичен обмен и Немската централна служба за училища в чужбина и са част от инициативата 10 години Партньорски училища (PASCH-net /CordulaFlegel)

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини