Университетът разследва генно редактираните бебета от своя доцент

Южният университет за наука и технологии в Шенжен, Китай, публикува официално изявление, с което се дистанцира от работата на генетика Хъ Цианкуи който е доцент в университета. 

В интервю за Associated Press вчера той обяви зашеметяващо, че е редактирал гените на човешки ембриони чрез CRISPR и тези бебета - две близначки, са се родили преди няколко седмици. Той твърди, че те са редактирани, за да заличат ген, наречен CCR5, който участва в заразяването с ХИВ.

Проблемът е, че повечето страни по света имат строги регулации срещу износването и раждането на бебета от човешки ембриони, които са били редактирани чрез CRISPR. Ако твърденията на Хъ са истина, за първи път това е било направено и изглежда е било направено без разрешение или надзор.

Южният университет за наука и технологии в кратко изявление на своя сайт отбелязва, че Хъ е в отпуск от февруари тази година и не е извършил въпросната си работа в университета или по време, когато е работил за университета. Университетът и неговият биологичен факултет не са запознати с работата.

"Южният университет за наука и технология изисква строго научните изследвания да спазват и да се съобразяват с международната академична етика и академичните норми в съответствие с националните закони и наредби", се казва в изявлението.

Университетът незабавно наема обективни експерти от трети страни, за да започне разследване на твърденията на Хъ.

Изследването не е публикувано в академично издание, нито е верифицирано независимо, нито пък се разкрива самоличността на бебетата, въпреки че онлайн форма изглежда показва, че работата е била одобрена от комисията по етика миналата година. 
Други институции също се опитват да се дистанцират, както съобщава BBC, болницата, която се твърди, че е свързана със случая, също отрече всякакво участие. 
И въпреки че в регистрацията Южният университет за наука и технологии е вписан спонсор, университетът не потвърждава да е давано етично одобрение на проекта.

"За използването от доцент Хъ Цианкуи на технология за генетично редактиране на човешки ембрион за изследвания, Академичният комитет на катедрата по биология вярва, че е сериозно нарушение на академичната етика и академичните норми", се казва в изявлението,

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини