Леден триумф на Петър Стойчев в Антарктида

Петър Стойчев спечели първото в историята състезание по плуване в ледените води на Антарктида. 

В конкуренцията на 15 плувци от девет държави българинът стана шампион с близо минута преднина преди останалите.

Състезанието се проведе в близост до остров Тринити в залива Микелсон Харбър. Плуването беше с дължина 1000 метра при температура на въздуха около -2 градуса и температура на водата -0.8 градуса.

На второ място в състезанието завърши аржентинката Виктория Мори с време 12:09.31 минути. Трети на минута и половина след Стойчев финишира Диего Лопес от Испания.

"Не мислех за нищо друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам нещата да се решат в последния момент. Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих. Като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам с бътерфай за радост на хората на кораба", каза още Стойчев.

"Важното е, че всичко мина както трябва. Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса. Като стъпих на лодката, веднага я измерих и беше 30.8. Пулсът ми преди старта бе 92 удара в минута, а след еуфорията (от победата) забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите победи в цялата ми кариера", допълни 42-годишният българин.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    4 0
    21:25, 26 ное 2018
    Браво!Браво!Браво! И още 100 пъти браво !
Последни новини