31 °C

Китайски учен обяви, че са се родили първите генно редактирани бебета (видео)

Китайски учен заяви, че са се родили първите в света деца от генетично редактирани ембриони. По думите на Циянкуи Хъ родили са се близначки, които той се е опитал да направи устойчиви към ХИВ.

Засега няма научна публикация или рецензия, а само ексклузивно интервю за Associated Press, но научната общност вече го критикува за експерименти с хора с недоказанна ефективност.

Първият експеримент в САЩ за редактиране на човешки геном чрез CRISPR/Cas9 бе успешно извършен през 2017 год., преди това аналогични опити има в Китай, включително върху жизнеспособни ембриони.

При експериментите досега целта е била медицинска, а ембрионите впоследствие унищожени.

През есента на 2017 г. британски учени публикуваха резултатите от своята работа, при която геномът на човешки ембрион е редактиран с изследователска цел.

Редактирането на генома на цял ембрион води до предаване на измененията по наследство, което предизвиква опасения сред учени и политици. Няма консенсус относно юридическоия статус на такива изследвания в западните страни. В Китай е забранено клонирането на хора, но пряка забрана на редактиране на жизнеспособни ембриони няма, за разлика от САЩ.

Циянкуи Хъ казва пред AP, че е редактирал ембриони на седем двойки, които участвали в програма за инвитро и засега само една е завършила с бременност и раждане. Пациентите си той намирал чес група ХИВ-активисти в Пекин. Ученият казва, че чувства огромна отговорност и обществото ще трябва да реши какво да прави по-нататък – да забрани или да разреши подобни изследвания.

Преди експериментите с човешки ембриони, Хъ работел с мишки и маймуни. Той се опитал да „изключи“ гена CCR5, който кодира протеина, позволяващ на ХИВ да проникне в клетката. Общо той успял да редактира 16 от 22 ембриона 11 от които използвал в 6 опита, един от тях завършил с бременност и раждане. Следващи опити засега не се прождат, докато се установи безопасен ли е сегашният експеримент.

По думите на Хъ едното от момиченцата е с редактирани две копия на въпросния ген, другото – едно копие, не са открити увреждания в други гени.

Хъ твърди, че лично е обяснил на всички двойки, че имплантирането на жизнеспособни редактирани човешки ембриони не е извършвано досега. Той обещал на всички родили се впоследствие деца медицинска застраховка и редовни изследвания до 18 год и след това.

Съгласно китайски  медицински документи, публикувани онлайн този месец (тук и тук), екип в Южния университет за наука и технологии в Шензен набира двойки за създаването на първото генно редактирано бебе, пише MIT techological Revue. Те не успели да научат нищо повече от него. Затова пък се появило видеото, в което той разказва за Лулу и Нана – двете здрави момиченца, родени устойчиви на ХИВ:
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини