Париж на бунт! Срещу цените на горивата и политиката на Макрон

Френската полиция прибягна до сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне поредния масов протест в Париж срещу нарастващите цени на горивата и срещу икономическата политика на президента Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс.

Вторият уикенд с протести на "жълтите жилетки" отново заплашва да предизвика хаос и улични безредици из цяла Франция.

Неколкостотин демонстранти се събраха на централния булевард "Шанз елизе" с намерение да се отправят към Елисейския дворец - официалното седалище на президента, но бяха пресрещнати от полицейските части, които предварително бяха поставили ограждения на няколко места по булеварда.

По-рано властите предупредиха, че няма да позволят там да има протест и предложиха на недоволните да се съберат около Айфеловата кула, малко по-далече от центъра.

Някои протестиращи пееха националния химн, а други носеха плакати с лозунги като "Макрон - оставка" и "Макрон - убиец". Колоната се отправи към Триумфалната арка, но полицейските кордони застанаха на пътя й. Тогава тълпата тръгна обратно към площад "Конкорд", където по-рано им беше категорично отказано до проведат митинга си.

Полицаите известно време сдържаха протестната колона, но после бяха принудени да я изтласкат към средата на "Шанз Елизе", използвайки гранати със сълзотворен газ. Демонстрантите се опитаха да завият по две улици, водещи към Елисейския дворец, но и това не им бе позволено.

Според префектурата до днешните сблъсъци се стигнало заради присъствието в челото на колоната на протестиращите на стотина души от крайната десница, които провокирали пазителите на реда, опитвайки се да съборят огражденията, съобщи Франс прес.

Властите още вчера съобщиха, че днес в центъра на Париж са мобилизирани около 3000 полицаи, които да не допуснат ексцесии. Денис Якоб - генерален секретар на полицейския съюз "Алтернативна полиция", каза пред Ройтерс, че само в столицата се очаква да протестират около 30 000 души.

"Знаем, че сред тях са проникнали и ултрадесни, и ултралеви елементи. Може да се очакват и банди от предградията", добави той.

Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер заяви вчера, че тези, които стоят зад протестите, трябва "да поемат отговорност" и да уведомяват полицията за акциите, както е предвидено по закон.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини