Социалната икономика у нас е най-слабо застъпена в област Кърджали

3 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери или продавачи, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това са наетите служители в 4474-те социални предприятия в страната.

Такива са всички компании, в които работят хора от уязвими групи – инвалиди и роми, като предимно става дума за хора с увреждания. Статистиката показва, че фирмите развиват дейност основно в сферата на търговията на дребно, ресторантьорството и операциите с недвижими имоти. Това означава, че инвалидите се трудят като брокери, сервитьори, бармани, миячи на чинии, готвачи и продавачи.

Най-много социални предприятия у нас има в големите областни градове. София изпреварва останалите големи градове 4 пъти със 1558 фирми, в които работят хора от уязвими групи. Веднага след столицата по брой такива предприятия се нареждат областите Пловдив (372), Варна (340) и Бургас (231). Социалната икономика у нас е най-слабо застъпена в област Кърджали, където фирмите са едва 15, следвана от Монтана и Перник с по 18. В Разград, Сливен и Силистра те са над 20, а в Кюстендил 41. Освен осигуряване на работа социалните предприятия могат да предоставят и стоки и услуги на по-ниски цени или безплатно. Дейностите, които предлагат са свързани със спорт, развлечения и отдих, образование и социална работа, става ясно от данните на НСИ.

www.monitor.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини