30 °C

Откриха следи от древна експлозия там, където били Содом и Гомор

Огнена експлозия в небето е заличило градове и селскостопански селища на север от Мъртво море преди около 3700 години, предполагат предварителните констатации на археолози.

Радиовъглеродното датиране и откритите минерали, които веднага са кристализирали при високи температури, показват, че огромен въздушен взрив, причинен от метеор, който избухнал в атмосферата, мигновено е разрушил цивилизацията в 25-километрова зона, наречена Middle Ghor, каза археологът Филип Силвия. Събитието също така разпръснало солта от кипящото Мъртво море върху някога плодородната земеделска земя, предполагат Силвия и колегите му. Хората не се завърнали в региона през следващите 600 - 700 години

Разкопките в петте големи обекта в Middle Ghor в Йордания, показват, че всички са били постоянно обитавани поне 2500 години преди внезапен колективен срив към края на бронзовата епоха. Наземните проучвания са открили допълнително още 120 по-малки селища в района, за които  изследователите предполагат, че също са били изложени на екстремни, причиняващи колапс топлина и вятър. Около 40 000 до 65 000 души са населявали Мидъл Гор, когато е настъпило космическото бедствие, казва Силвия.

Най-сигурното доказателство, че унищожението е причинено от експлозия на метеор на малка надморска височина, идва от града от Бронзовата епоха Тал Ел-Хамам, където екипът прави разкопки през последните 13 години. Радиовъглеродното датиране показва, че глинените (кирпичени) стени на почти всички сгради изведнъж изчезнали преди около 3700 години, останали само каменните основи.

Нещо повече, външния слой на много парчета керамика от същия период показват следи, че са се стопили в стъкло. Кристалите циркон в тези стъкловидни покрития са се оформили за една секунда при изключително високи температури, може би колкото на повърхността на Слънцето, казва Силвия.

Силните ветрове създали малки, сферични минерални зърна, които очевидно са валели над Тал Ел-Хамам, казва той. Изследователският екип е идентифицирал тези незабележими парченца циркон върху керамични фрагменти в обекта.

Според библейския сюжет в района на Мъртво море са се намирали градовете Содом и Гомор, унищожени за греховете на жителите им. Някои учени смятат, че градовете за били изтрити от лицето на Земята при падането на астероид.

Има достатъчно примери за взривяващи се космически скали, причинили хаос на Земята. Метеоритна експлозия в рядко населен сибирски район през 1908 г., известна като събитието Тунгуска, не е убила никой там, ако не броим унищожените 2 000 квадратни километра гора. Метеоритът в Челябинск, Русия, през 2013 г. рани повече от 1600 души, главно поради счупените стъкла на прозорците при взривяването му.

Констатациите си учените докладват на годишната среща на ASOR.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини