Противоречиви мини мозъци проявяват същата активност като мозъците на недоносени деца

За пръв път мозъчна тъкан, отгледана в лабораторни условия, спонтанно прояви електрическа активност, която изумително наподобява човешка мозъчна активност – по-конкретно мозъчната активност на недоносено бебе.

Докладът от изследването все още не е рецензиран, но ако резултатите бъдат потвърдени, това ще е огромно откритие, даващо ни възможност да проучим ранното развитие на различни мозъчни разстройства.

В същото време, обаче, някои учени усещат известно колебание.

Лабораторно отгледаните мозъци за известни като органоиди – триизмерни, миниатюрни, опоростени версии на истинския мозък, отгледани в лабораторни условия с цел изпробване на различни лекарства или наблюдение на клетъчното развитие при определени неблагоприятни условия.

Неврологът Алисън Муотри отглежда мозъчни органоиди в лабораторията си в Калифорнийския университет от известно време, но сега за пръв път той и екипът му наблюдавали нещо подобно на човешка мозъчна активност.

Органоидите били отгледани от човешки плурипотентни стволови клетки или от стволови клетки, които могат да се превърнат в друг вид клетки. Учените ги накарали да се превърнат в клетки, съставляващи мозъчната кора – областта отговорна за паметта, възприятието, познанието, мисълта и сетивната обработка.

В рамките на 10 месеца учените отгледали стотици малки мозъци, като искали да се уверят, че са проявени правилните за мозъчното развитие гени. Органоидите били непрекъснато изследвани чрез електроенцефалография.

6 месеца по-късно миниатюрните мозъци започнали да демонстрират силна мозъчна активност, много по-силна от всичко наблюдавано до момента.

Тази активност, обаче, не наподобява организираната, предвидима мозъчна активност на възрастен човек. Моделът и наподобявал хаотичните изблици на синхронизирана мозъчна активност характерна за преждевременно родените бебета.

Учените идентифицирали множество характеристики, отговяращи на характеристиките на нормално развиващия се мозък през същия период. В 28-та седмица органоидите били достигнали степента на развитие на мозъка на недоносено бебе на същата възраст.

Мозъчните органоиди не са съвсем същите като частите от реалния мозък – те се на само по-малки и опростени, но липсват и други мозъчни региони, към които да се свържат. Те са проектирани така, че да им липсва протеин, жизненоважен за нормалната функция на невроните.

Мозъчните органоиди обаче ще ни позволят да разберем по-добре развитието на човешкия мозък, тъй като мозъците на недоносените бебета се проучват трудно, а мозъците на възрастните са изключително сложни.

Изследването ще продължи, за да установи дали мозъчните органоиди ще продължат да се развиват.

Други обаче изразяват опасения от вероятността органоидите да демонстрират съзнание. Досега нито един от лабораторно отгледаните мозъци не е проявявал подобни признаци, но експериментът продължава.

Ако това се случи, проектът най-вероятно ще бъде прекратен.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини