Огнища от птичи грип в две области, съседни на Кърджали

Засиленият надзор и контрол на птицевъдните обекти относно неблагоприятната епизоотична обстановка в България, свързана със заболяването Инфлуенца по птиците, продължава, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

До средата на ноември тази година са потвърдени 26 огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП H5N8) в пет административни области – Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Общият брой на птиците във всички засегнати птицевъдни стопанства е над 1 000 000. 14 са огнищата в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, 6 при кокошеви, 5 в задни дворове, 1 в дивечовъдно стопанство, уточняват от пресцентъра на агенцията.

Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпространението на Инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици.

Предприетите мерки целят ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването и предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната. Стратегията за контрол на ситуацията включва   мерки като: биосигурност в стопанствата; по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса (увеличен брой официални ветеринарни инспекции); движение на птици в и от предпазните и надзорни зони не се допуска, само при изключенията, разписани в законодателството.

www.24chasa.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини