Проф.д.и.н.Валерия Фол идва в Кърджали с лекция за Орфей

    Проф.д.и.н.Валерия Фол идва в Кърджали с лекция за митичния тракийски певец Орфей. На 29 ноември от 19,00 часа в конферентната зала на комплекс „Арпезос“ тя ще говори на тема „Траките и тракийският орфизъм“. Проф.Фол ще ни гостува по покана на Сдружение „Долината на Орфей“-Кърджали.Представянето ще се осъществи със съдействието на Издателство Тангра ТанНакРа. С проф.Фол в Кърджали идва издателят Димитър Димитров. Той ще говори на тема „Българските царства“.

    Проф. д.и.н. Валерия Фол e траколог, преподавател в УниБИТ и ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство.

    Валерия Фол завършва Факултета по история в Софийския университет със специалност „Стара и средновековна история“ и втора специалност „Философия“ през 1976 г. Получава докторска степен по изкуствознание в Института по изкуствознание на Българската академия на науките (1986 г.). Става старши научен сътрудник II степен в секция „История“ на Института по тракология на БАН през 1994 г. Бивш преподавател в Департамента по Източни и средиземноморски изследвания на НБУ. 

    През януари 2000 г получава специална награда за наука в областта на културно-историческото наследство „Питагор“ .

    Тангра ТанНакРа е частно българско книгоиздателство от град София. Управители  на издателството са Димитър Димитров и Петко Колев. Издателството е член на Асоциация „Българска книга“, в чийто Управителен съвет е участвало на няколко пъти.То е създадено по инициатива на покойния траколог проф.Александър Фол.В него са отпечатани и много от трудовете на проф.Велерия Фол.

    Целите на издателството са :Да се възроди истината за историческото място и значение на българите в световната цивилизация и култура и да се информира световната общественост за мястото, ролята и значението на цивилизацията на древните българи.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини