Акад. Румен Ралчев: Рицарите и дамите в Кърджали са „Командерия първенец“ на Ордена на тамплиерите

    Акад. О. р. генерал-майор Румен Ралчев е роден на 30 януари 1952 г. в София.

    Завършил е като първенец на випуска Висшата специална школа на МВР 1983г. (днес Академия на МВР)
    *Софийския университет „Св. Климент Охридски” -юридически факултет.
    *Мениджмънт, маркетинг и контрол в туризма - Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

    *Доктор по философия защита в ПЕНИНСУЛА УНИВЕРСИТЕТ / ИНФОРМАЦИЯ , ТЕХНОЛОГИИ И БИЗНЕС
    НА
    МЕЖДУНАРОДНАТА АКАДЕМИЯ ЗА НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ ИНДУСТРИЯ И ИЗКУСТВA /
    САЩ,КАЛИФОРНИЯ януари 2013г
    *ПРОФЕСОР ПО ФИЛОСОФИЯ И ЕЗОТЕРИКА В СЪЩИЯ УНИВЕРСИТЕТ ОТ 10 април 2015г.
    Избран за заместник председател на (ОАНОК) от декември 2015г.
    *Автор на 11 (единадесет ) книги и повече от 60 научни публикации свързани предимно с изучаване философията на тайните общества и езотериката.

    *Женен, с три деца

     – Акад. Ралчев тази година Велик Приорат България на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим отбелязва десет години от създаването си. Каква е вашата мисия в нашата страна?

     – Тази  година е изключително емблематична за развитието на Ордена на Тамплиерите не само в България а и по света. През настоящата 2018 година, световният Орден отбелязва 900 години от създаването си и в редица държави тази годишнина се отбелязва по подходящ начин. Велик Приорат България успоредно с това празнува 10-годишнина от признаването му за пълноправен член на  Ордена. Тамплиерството е известно като гражданска организация призната и асоциирана в Организацията на обединените нации, работеща плътно със Световния съвет за мир, ЮНЕСКО и редица други международни организации. Основни цели които са поставени пред организацията са:

     – борба за разширен диалог и единение между християнските църкви, екуменизъм

     – прехвърляне на мостове към други вероизповедания с цел намаляване на напрежение, ако има такова

     – подпомагане на християни в беда

     – благотворителност и взаимопомощ

    В България нашият Велик Приорат освен това си е поставил за цел да работи с подрастващото поколение и да стимулира и подпомага талантливи деца.

     – Успешно завъши ХХVII Конвент на Велик Приорат България. Получихте послание от Великия комендер на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим Джордж Маклейн. Към какво ви призова той?

     – Великият Командер на Ордена, Джордж Маклиѝн, направи своето първо посещение след своето избиране на този висок пост именно в България, на XXVII-я Конвент на Велик Приорат България, като признание за нашия принос в развитието на тамплиерството в региона и света. Велик Приорат България е наѝ-голям в Европа и неговата деѝност дава отражение върху работата на всички Великите Приорати, не само на нашия континент, а и в света. Във своите изказвания, гостът винаги подчертаваше нашата водеща роля и желанието му  активноста ни да продължи и се разшири и в други сектори на обществения живот.

     – Вие съдействахте за създаването на XXVII Командерия в Скопие. Това означава ли, че тя ще бъде под Ваша опека?

     – По силата на менторско споразумение с Ордена, Рицарите и Дамите от България работят в Македония от началото на тази година. Ние направихме няколко посещения в Скопие, включително проведохме Събори (ритуали), на които приехме много желаещи за членове. За разлика от Българската Православна църква, местните духовници ни засвидетелстваха уважение и ни допуснаха да работим в техния катедрален храм, „Св. Климент Охридски“. След като се изпълниха условията за създаване на Командерия, ние извършихме съответния ритуал и обявихме 27-та Командерия в състава на нашия Велик Приорат. До изграждането на устойчива и жизнена структура на македонски Велик Приорат и неговото положително гласуване от Магистралния съвет, Тамплиерите от Македония ще останат под наше ръководство.

     – Тази година учредихте награда за актьорско майсторство „Андрей Баташов“. Как се приема тя и кой е първият ѝ носител?

    Големият български актьор Андрей Баташов, беше един от първите тамплиери при създаването на структура на Ордена у нас. Той постави в услуга своя талант за популяризиране на на нашите идеи, даде редица благотворителни моноспектакли, участваше в посещения на старчески домове, раздаваше храна на нуждаещи. Като Велик Церемониалмайстор предаваше своя опит, обучаваше Рицари, превръщаше всеки наш ритуал в изключително представление. Почина съвсем млад, само на 45 години. С решение на Великия съвет бе учредена награда за актьорско майсторство и християнски добродетели на негово име, която ще връчваме всяка есен. Петчленно жури от режисьори, актьори, сценаристи, журналисти и професионалисти от театралната и киногилдия, без чужда намеса определят носителя на наградата от предложените номинации. Първият носител на този така желан приз за 2018 година е Владимир Зомбори. Надявам се наградата да получи своята популярност през следващите години.

     – Рицарите тамплиери винаги са били в авангарда на християнството. Това ли бе причината Ордена да възкръсне за живот отново от пепелищата на времето?

     – След разпускането на Тамплиерския Орден от Папа Климент през 1312 година, дълго време  според едни той съществува в нелегалност, според други изчезва за дълго, като се прелива в други ордени. Тамплиерството е тайно до 1705 година, когато няколко френски благородници правят събор във Версай и избират за 41 Велик Магистър херцог ФилипII Орлеански, по-късно регент на Франция, с което се поставя началото на подновяването и легитимирането на Ордена. През 1804 Фабре Палапра и група френски офицери създават т. н. „тамплиерско общество“, без претенции за пряк произход от Средновековния Орден. От тогава до сега без прекъсване Орденът се развива като гражданска организация на християни от всички деноминации.

     – Великия Приорат България има офис в Кърджали. Как гледат вашите членове в столицата на Източните Родопи на вашата подкрепа за християнските добродетели?

     – Вече осем години в град Кърджали работи Командерия, „Никита Ремесиански“. Рицарите и Дамите от региона са известни с изключителната си дисциплина и толерантност. Тяхната инициативност и желание за работа  бе оценена и заслужено получиха званието, „Командерия първенец“. През годините те изградиха физкултурна площадка в училище „Паисий Хилендарски“, направиха многократни дарения на църквата и общинската болница, включиха в национални конкурси по рисуване няколко училища, бяха домакини на множество тамплиерски прояви. С всичките си действия през тези години те демонстрират една завидна привързаност към родния край, обич към своите съграждани, желание за мир и съгласие в региона. Една достойна позиция на истински граждани на Европа.

    Въпросите зададе: Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      На
      наблюдател
      2 0
      09:49, 21 ное 2018
      Този няма ли да престане да се напомня за себе си с тази фалшива и измислена и напълно изпразнена от съдържание организация. самовлюбени в себе си обличащи се като клоуни. никакъв смисъл и полза никому освен на самите тях да се самозалъгват.
      • Ве
        Верчева
        1 0
        21:35, 6 фев 2021
        Много академик, много нещо, много титли,много измислени дипломи, а иначе - просто шофьор на Т.Живков от УБО.
    Последни новини