Франция четвърти ден блокирана от протести срещу поскъпването на горивата (видео)

Протестът срещу данъка върху горивата във Франция продължава четвърти пореден ден във вторник. Снимки показват протестиращи, които горят гуми на автомагистрала близо до Бордо. От събота са ранени около 530 души, от които 92 полицаи и жандармеристи, включително 17 сериозно пострадали служители на рреда.

Протестите "Жълта жилетка" се обажда се да "блокират Париж" в събота.

Има блокирани депа за гориво и рафинерия, точките за излизане и влизане в магистралите също са блокирани

Британски и австралийски шофьор на камиони са арестувани край Кале, след като са карали през протестиращите. Младежи от протестиращита са в тежко състояние, след като са били ударени от камион.

В понеделник  във Франция продължаваха пътни блокади ( в понеделник), въпреки че движението "жълта жилетка" бе в много по-малък мащаб, отколкото в събота. Общо сутринта в понеделник са се състояли 150 протеста, като организаторът на движението в Тулуза Бенджамин Каши, обясни новата стратегия в интервю за радиостанция RMC. 

"Сега искаме да блокираме рафинерии и индустриални депозити, за да имаме икономическо въздействие. [...] Едуард Филип ни чу с едно ухо, но не ни послуша", каза той. 

В понеделник десетки барикади все още преграждаха магистрали и кръстовища, но броят им е далеч по-малко от над 2 000-те в събота, пише The Local.

Премиерът Едуард Филип обеща в неделя да се придържа към плана си за увеличаване на данъците върху горивата през януари.

"Движението не е изключително ... и очевидно не е толкова голямо, колкото в събота", каза Лаунтър Нунез, зам. министър на вътрешните работи, и каза, че полицията ще продължи да се намесва, за да гарантира, че главните пътища не са блокирани.

Във вторник полицията заповяда да се изчистят пътните блокади. Протестите на "жълтата жилетка" на Франция влязоха в четвъртия си ден във вторник, като правителството е все по-загрижено и разочаровано, че движението се радикализира.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини