Съдът блокира плана на Тръмп за отказ на бежански статут

Американски съдия временно блокира заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп, която забранява подаване на документи за убежище от имигранти, които незаконно са проникнали в държавата от Мексико, информира "Ройтерс".
 
Осведомителната агенция пояснява, че това е поредната съдебна загуба на Тръмп във връзка с имиграционната му политика.Окръжният съдия Джон Тайгър в Сан Франциско издаде временни ограничения на заповедта срещу правилата за бежанците. Съдебното решение незабавно влиза в сила в цялата страна. То остава в сила до най-малко 19 декември, когато ще има заседание, на което може да се вземе по-трайно решение по казуса.
 
Президентът на САЩ обяви, че промените имат за цел подобряване на имиграционната система на Съединените щати. Според заповедта властите ще проверяват молбите за убежище само на мигранти, които са представители документите на гранично-пропускателните пунктове.
 
Групи в защита на гражданските права внесоха съдебна жалба срещу нареждането на Тръмп от 9 ноември с мотива, че нарушава административното и имиграционно законодателство.
 
В решението си Тайгър отбелязва, че Конгресът ясно е задължил, че имигрантите могат да подават документи за убежище, без значение как са влезли в страната. Според съдията последните правила на американската администрация са "крайно отклонение" от предишната практика.
 
"Какъвто и да е обхватът на властта на президента, той не може да променя имиграционните закони, за да налага условие, което Конгресът изрично е забранил", пише Тайгър.
 
Съдията беше номиниран от бившия президент Барак Обама.
 
Предишни имиграционни политики на Тръмп, включително мерки, насочени към градовете-убежища в САЩ, бяха блокирани от съда.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини