Блокираха центъра на Смолян, около 1000 души в автоколона протестираха срещу цените на горивата

    За около 40 минути беше блокиран Новия център на Смолян, след като десетки автомобили преминаха през града в организиран протест срещу цените на горивата. Шествието направи няколко обиколки на централната част на града, в района на голямата църква "Свети Висарион", сградата на Дирекцията на гранична полиция и Централната поща.

    Очакваният незаконен протест - с шествие и блокада на разклона на Смолян за Пампорово, каквито бяха  заканите на част от недоволните, не се състоя. В обявения час 15.00ч там се събраха около 20 автомобила със залепени на прозорците плакати „Протест срещу високите цени на горивата“, която потеглиха в автоколона през кв. „Каптажа“, преминаха по главния булевард „България“ в града, за да направят няколко кръгчета в самия център. Така протестиращите изпълниха намерението си да "блокират" символично централната улица, която в рамките на половин час се задръсти от коли.

    На площада ги очакваха голяма група младежи, сред които и организаторите, които преди дни получиха разрешение от Община Смолян да проведат митинг на площада на амфитеатъра, след като Областното пътно управелние забрани затваряне на републикански път, какъвто е  Стойкте-Смолян. Там нямаше обаче трибуна, изказвания, призиви и викове с някакви искания. Колите надуваха клаксони, от прозорците се вееха национални знамена, но не се стигна до нарушаване на обществения ред и сблъсъци с десетките полицаи, охраняващи събитието.

    Обичайно по улиците имаше и просто зрители, които очакваха някакъв екшън, част от тях се тухкаха,  че това изобщо не бил никакъв протест, но повечето смятаха, че за мащабите на изява на смолянчани, шествието е било сериозно като присъствие на хора.

    Организаторите са младежи между 20 и 25 години, категорични са, че той е срещу високите цени на горивата, данъците и застраховките на колите. Това обясни един от тях - Емилиян Шехов и допълни, че протестът няма политически характер, нито пък с него се искат оставки. Според младежа, на днешния протест в Смолян са се събрали около 1000 души, но още не е ясно дали ще се проведе второ протестно шествие, за каквото вече се говори за 19 ноември.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ко
      Костадин Керемедчиев
      2 -1
      22:00, 17 ное 2018
      Само Смолянските цурналисти не разбраха,че протеста, е срещу обедняването!
      За горивата-пред Лукоил
    • 2
      Ст
      Стефан
      3 0
      00:42, 18 ное 2018
      Протестът е за малките доходи на хората и всички тези неправди в управлението
    • 3
      Ab
      abv
      2 0
      01:05, 18 ное 2018
      За смолянчани тези цени са убийствени. Всичко в Смолян идва с автомобили. Това води до още по-големи цени.

    Още новини

    Последни новини