Кърджали почете своите евреи спасени от Холокоста

Изображение 1 от 5

    С публично събитие в салона на читалище „Обединение“ под надслов „По дирите на еврейската общност“ Кърджали отбеляза 105 години от масовото заселване на еврейски фамилии в града ни и 75 г от спасяването на българските евреи от холокоста. Специални гости на проявата бяха заместник министърът на външните работи Георг Георгиев в качеството му на национален координатор за борбата с антисемитизма и д-р Максим Бенвенисти, председател на фондация „Цедака“ и член на изпълнителното бюро на организацията на евреите в България „Шалом“. Заедно с областния управител Никола Чанев те поднесоха цветя пред паметната плоча с шестолъчевата звезда в Градската градина, която, по думите на д-р Бенвенисти,  е единственият знак в България в памет на местна еврейска общност. 
    „Посвещаваме това събитие на спасяването на евреите и на съпротивата, която българският народ и държава оказаха срещу тяхното депортиране през 1943 г. И макар, че в Кърджали отдавна я няма еврейската махала, споменът за нейните обитатели е жив и се предава от поколение на поколение в знак на признателност и на приемственост. Защото, ние, хората, които населяваме районите със смесено население, най-добре знаем колко е важно да уважаваме и зачитаме различията помежду си и да споделяме делници и празници, радост и скръб, независимо от своя етнически произход, вяра и традиции, независимо дали се молим в църква, в синагога или в джамия“, каза в приветствието си областният управител Никола Чанев. 
    „България има исторически принос за спасяването на евреите и този принос трябва да се популяризира, защото става дума не само за хиляди спасени човешки животи, но и за прокламиране на толкова важни за света теми, като борбата с нетолерантността, с езика на омразата и незачитането на различията. Вие, които живеете в регион със смесено население, сте тези, които най-добре трябва да познавате тази проблематика и да помните поуките от историята. През 1943 г народът ни извърши подвиг и той трябва да се познава от младите хора. В редица западно-европейски демокрации покълнаха крайни идеологии, които се опитват да пренапишат историята 75 г след холокоста. Не се поддавайте на подобна реторика. Това не е патриотизъм. Градове като Кърджали са нагледен пример за мирно съжителство, за приятелство, за разбирателство. Защото всеки от вас има приятели  от друг етнос или религия, с които е израснал врата до врата, с които е израснал или стои на един чин. Не бива да позволяваме да бъде накърнена тази репутация на България, нито да бъдат разрушени тези тесни човешки връзки в обществото ни. Не се подценявайте, гордейте се с държавата си, която преди 75 г изнесе през света урок по морал, по човещина и по демокрация“,  изтъкна националният координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев. 
    Максим Бенвенисти подчерта: „Всички ние сме българи и трябва да сме горди от това, независимо дали сме православни, католици, мюсюлмани или юдеи. Ние, евреите сме живи, благодарение на вашите деди и прадеди. Борбата за спасяването на евреите у нас започва още през 1940 г, когато се обсъжда Закона за защита на нацията и продължава до неговата отмяна. 3,5 г българският народ води борба срещу унищожаването на евреите. Защитата на евреите е обединила цялото българско общество – обикновени хора, интелектуалци, политически лидери, църква. Това го няма никъде в Европа. Спасяването на евреите е исторически акт, сравним само със Съединението на България. Спасени евреи има в цяла Европа, но само България е спасила цялото си еврейско общество. И е радващо, че днес страната ни има политически водачи, които за първи път превърнаха популяризирането на тази кауза в държавна политика. Гордейте се, че сте от Кърджали, гордейте се, че сте от България.“, заяви д-р Максим Бенвенисти. 
    Журналистът Георги Кулов от Сдружение „Балкански  форум за мир“ направи ретроспекция на миналото на евреите в Кърджали, първите сведения за които са от далечната 1893 г. Масовото им заселване обаче датира от Междусъюзническата война, когато 50 семейства-бежанци от Кавала, Ксанти и Комотини се установяват в града край Арда и основават свой квартал в централната част, между църквата и джамията. Кулов открои техния принос за интензивното стопанско и културно развитие на Кърджали и припомни, че именно читалище „Обединение“ е било едно от духовните им средища. „Евреите напускат Кърджали през 1949 г, но оставят трайна следа и отнасят със себе си в Израел скъпи спомени за родното място“, каза Кулов. Неговото представяне бе подкрепено с документалната фото-изложба „Еврейската общност в етнокултурния модел на Кърджали“.
    Ученици от литературен клуб „Добродетели“ с ръководител Емилия Владева  впечатлиха публиката с творчески прочит на темата под мотото „Това не се случи в България“. „България беше единствената малка страна, която се опълчи срещу големия нацизъм и каза „не“. Нито една от страните в Европа и на Балканския полуостров не направи това, което направи българският народ, и като казваме български народ включваме всички –  обикновените хора, без разлика от вяра и националност, свещениците, интелектуалците, управата, даже и царят, който не подписа указа за депортация на нашите евреи. Нито един български евреин не е изпратен в лагерите на смъртта, а по това време в България те са близо 50 хиляди. На фона на полудялата и озверяла от войната Европа България успя да опази своите евреи от газовите камери. Какво по-човешко от това? Един малък народ успява да каже НЕ и да заяви своята неподправена смелост, единство и непоколебим морал. НЕ на влаковете за депортиране, НЕ на лагерите на смъртта, НЕ на машините за избиване на невинни хора! И това винаги трябва да се помни, за да остане пример за поколенията! Може би светът не знае много за тази страница от историята на България, отбелязала победа на гражданското съзнание и човечността в години на най-кръвопролитната в историята война! Но благодарният еврейски народ помни помощта на тези, които са го спасявали от изтреблението. Нека и ние не забравяме тези свои сънародници, които преди 75 години са живели тук и са били част от нашия живот! Защото всички те са дали много на България като дух, човечност, бит, култура. 
    България е единствената страна в Европа, в която в края на Втората световна война еврейската общност е по-многобройна, отколкото преди това. Това е блестящ пример за хуманност, който не може да бъде подвластен на никаква манипулация. Защото Холокост в България не се случи! Трябва да знаем и да помним!“, призоваха гимназистите.   
    В рамките на честването бе излъчен и документалният „Светът трябва да научи“.
    Проявата бе организирана от Областна администрация Кърджали в партньорство с читалище „Обединение“, Регионалното управление по образование, историческия музей, библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и литературен клуб „Добродетели“ при ЕГ „Христо Ботев“ в рамките на работната програма за 2018 г  на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС. 


    Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини