Гигантско морско създание заснето от водолази (видео)

Видео показва аморфно същество, което се носи под водата край водолаз. За 48-годишния видеооператор денят 25 октомври, когато се гмуркат край малък вулканичен остров на около 48 километра от най-северната точка на Нова Зеландия, е сбъдната мечта. Той заснема създанието, което е търсил повече от десетилетие.

Той и приятелят му Андрю Бътл снимали подводни кадри за промоционален клип за Белия остров на Нова Зеландия, когато са срещнали 8-метровото морско същество. Наречено пирозом, то всъщност е колониален организъм - свързани морски животни, разказва The Washington Post. Загадъчните очертания и биолуминесцентна светлина са причина учени да наричат пирозомите "странните еднорози на морето". Най-ранните съобщения за пирозоми са от 1800 г., когато моряци забелязали яркия им блясък по време на плаване.

Семейството на Андрю Бътл притежава острова от 30-те години на миналия век. На острова има активен вулкан и разнообразна флора и фауна.

Стив Хатауей е прекарал по-голямата част от неговата 11-годишна кариера под водата, гмуркал се е с китовете и е снимал всякакви животни, но казва, че досега не е срещал пирозом с такакъв размер. Той обяснява, че напролет край острова има изобилие от фитопланктон, с който пирозомите се хранят и това може да е причината за големината му..

Линзи Сала, учен в института за океанография Scripps в Калифорния, казва, че макар че не всички пирозоми нарастват до такъв размер," някои открити близо до Нова Зеландия и Австралия могат да се натрупат доста". Пирозомите са съставени от хиляди по-малки същества, наречени зооиди.Въпреки че не са голяма рядкост, те обикновено могат да бъдат видени само от водолази и други хора, които прекарват много време във водата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини