Дрангово благодари на Валери Ковачев, вече има своята писана памет

    Дрангово благодари през сълзи на Валери Ковачев, за това че има своята писана памет. Известният журналист от „Нов живот”развълнува свои съселяни, колеги и приятели с нетрадиционното представяне на книгата си „Дрангово-следи от миналото”. Дранговчанката Росица Ескова му благодари от името на дранговчани със сълзи на очи. Разплака се негова учителка, дошла да го уважи. Десетки дранговчани се наредиха на опашка за да получат писаната история с автограф от автора.

    Представянето на книгата се състоя в конферентната зала на НТС при изключителен интерес. Да уважат автора бяха дошли зам.-областният управител Севда Камбурова, зам.-кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова,председателят на НТС Мариана Василева, енорийският свещеник отец Петър, главният редактор на „Нов живот” Иван Бунков.

       Валери Ковачев бе представен от доц.д-р Магдалена Николова, управител на териториалната организация на Научно-техническите съюзи. Тя посочи,че авторът е член на съюза  и зам.-председател на Клуба на селскостопанските специалисти към НТС. Създаването на книгата , бе продължителен, изпълнен с колебания творчески процес, отбеляза доц.Николова. Според нея книгата има стойността на дисертация.

      Малките таланти Надежда Димитрова и Пламена Манолова с корени от Дрангово плениха присъстващите с песни от Родопите.

    Консултантът на книгата Даниела Коджаманова, директор на Историческия музей, изпрати писмено послание. В него тя благодари за възможността първа да види ръкописа. В него са събрани зрънца памет, подчертава археоложката.

      Под формата на рубриката „Знаете ли ,че”Валери Ковачев поднесе най-интересните факти до които се е докоснал по време на работата си върху книгата. Той посочи,че до 1959 г.Дрангово не е имал нищо общо с Кърджали в административно отношение. Било е по голямо от Крумовград, Джебел и Ардино. 1300 дранговци днес живеят в Бенковски. Селото е уникално с 30-т махали. Землището на Дрангово е по-голямо от землището на Кърджали. В него има 3 църквища, останките на манастир и параклис.

    Не е нужно да хвалим един автор, когато книгата му има достойнства. Тя съчетава научния подход и журналистиката. Написана е много стегнато, посочи проф.д.и.н.Камен Гарена.

    Журналистът Георги Кулов подчерта, че авторът е подходил коректно към фактите и читателите и творбата му е обречена на успех. Тази година в България са издадени 8000 заглавия, но само 3 в Кърджалийско. Хубавото е,че едно от тях е книгата на Валери Ковачев, посочи Кулов.

    Журналистката Снежана Горанова бе категорична „Дрангово-следи от миналото” е книга за род и родина.

     От името на областният управител авторът бе приветстван от зам.-областният управител Севда Камбурова. Тя отбеляза,че Валери Ковачев има много почитател.Възхищавам се от вашия труд,каза още Севда Камбурова.

    Книгата е с добре подредена фактология. Любовта към корените и родното място изпъква, посочи зам.-кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова. Тя предаде поздрави от градоначалникът инж.Хасан Азис.

    Това е изстрадана книга, курбан, хаир за Дрангово, посочи Иван Бунков.

      Развълнуван Валери Ковачев обеща ново допълнено издание с работно заглавие „Дрангово -още следи от миналото”.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини