Неправилната стойка - последствия за здравето

Вероятно прекарваме по-голямата част от деня си седнали. Вероятно през останалото време не обръщаме особено внимание на стойката си. И продължаваме да правим тази грешка, докато не усетим отрицателния ефект върху здравето си. А ето какъв може да бъде той.

Умора
И кофти настроение, в комплект с нея. С изследване е установено, че хората, които страдат от депресивни състояния, по-често стоят и седят прегърбени. А когато коригират стойката си, стават по-малко омърлушени и уморени.

Затова ако се хващаме често да стоим в неправилна позиция, трябва да се замислим дали всичко е наред в личния ни живот и да предприемем правилните мерки за него, а и за здравето си.

Болки
Не е никаква изненада, че неправилната динамична (при движение) и статична (седене, стоене и лежане) позиция на тялото води до болки в кръста, гърба и раменете. И често ни е по-лесно да посегнем към обезболяващите, които са само временно решение, вместо да коригираме причинителя на дискомфорта.

Движенията също стават болезнени. Тялото ни свиква с неправилната стойка, когато прекарваме по цял ден в нея. В резултат и най-безобидните физически упражнения могат да бъдат доста неприятни. Но това въобще не значи, че трябва да минем без тях, за да избегнем неприятните усещания.

Дишане
Когато сме прегърбени, гръдният кош притиска белите дробове и дишането става затруднено. Ако прекарваме по няколко часа дневно, втренчили поглед в смартфона си и с наведени рамене, нарушаваме дихателната функция.

Храносмилане
Позицията на тялото, докато се храним, е много по-важна, отколкото предполагаме. Ако сме прегърбени, се оказва натиск върху коремната кухина. Това води до киселини, затруднено храносмилане или запек, пише Reader's Digest.

Уринарна инконтиненция
Освен върху стомаха, напрежението и върху пикочния мехур се увеличава сериозно, когато имаме неправилна позиция на тялото в седнало положение. Това може да доведе до неволно изпускане на урина.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини