Меркел и бъдещето на ЕС

В Европа се опасяват, че една отслабена германска канцлерка може да се превърне в проблем за ЕС. И сигурно имат право, защото Ангела Меркел е "тежката артилерия" в европейската политика.

В Брюксел тези дни всички повтарят като мантра определението "дееспособен кабинет". Европейските политици и служителите в европейските институции - и най-вече в Европейската комисия - се стремят да не допуснат дори и най-малкото съмнение в стабилността на правителството в Берлин. Това не трябва да се превръща в проблем за европейската политика. Няма нищо необичайно: Германия си има стабилно правителство и дееспособна канцлерка, се чува от Брюксел.  

Но мнозина тълкуват частичното оттегляне на Ангела Меркел от политическия живот като доброволен отказ и загуба на власт от най-влиятелната правителствена ръководителка в целия ЕС. И някои под сурдинка се питат какво означава това ново развитие за Европа; каква ще бъде съдбата на нерешените въпроси в общността; какво ще стане, ако Ангела Меркел се оттегли напълно от европейската политика?

Бежанските квоти

Страните от ЕС все още се опиват да намерят компромис по въпроса за по-справедливото разпределение на бежанците сред страните-членки - един въпрос, който остава нерешен. Ангела Меркел беше остро критикувана за миграционната си политика, но буквално в последния момент тя успя да постигне споразумение с Турция за бежанците, което изпусна малко от пáрата.

Имайки предвид колко оспорвана е тази политическа сделка с Анкара, за нейното продължаване ще е нужно да има мнозинство. А за осигуряването му сред страните-членки досега се грижеше основно Ангела Меркел. 

Европейските реформи

Франция иска, заедно с Германия, да създаде механизми за обезпечаване на стабилността на еврото. Еврозоната трябва да е по-подготвена за евентуални нови кризи. И френският президент Еманюел Макрон рискува да загуби една важна своя партньорка. Но дори Меркел да не го подкрепи в желанието му, страните от еврозоната да си имат свой собствен бюджет, френският президент все пак ще има нужда от нея по друг важен въпрос - за банковия съюз. Напредък по тази тема се очаква на следващата среща на върха на ЕС през декември.

В същото време Италия се превръща във все по-сериозен финансов риск. Френският еврокомисар за икономиката Пиер Московиси са опасява, че спорът за италианския бюджет може да излезе извън контрол, ако Германия не посредничи.

Популизмът

Лесно е да си представим как би се отразило на и без това крехката дисциплина на срещите на върха на ЕС, когато трябва да се търси консенсус, ако Берлин спре да работи за него. Можем да си представим как например Полша и Унгария ще продължат да се отдалечават от правовата държава, ако я няма силната германска канцлерка. След като Ангела Меркел обяви, че се отказва от председателския пост в ХДС, нейният съпартиец и еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви, че Брюксел много би искал тя да остане още три години начело на правителството в Берлин, защото внася стабилност в европейската политика. Но като "канцлер по заявка" Меркел може да загуби влиянието си в Европа.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини