Почти половината от страните са изправени пред "бебешки банкрут"

Наблюдава се забележителен глобален спад в броя на децата, които жените имат. Това обявиха изследователи, цитирани от BBC

Експертите са установили, че спадовете на плодовитостта означават, че почти половината от страните са изправени пред "бебешки банкрут", което означава, че няма достатъчно деца за поддържането размера на тяхното население.

Изследователите изтъкват, че констатациите са "огромна изненада". И ще има дълбоки последствия за обществата с "повече баби и дядовци, отколкото внуци".

Проучването, публикувано в сп. Lancet, e изследвало тенденциите във всяка страна от 1950 до 2017 г.

През 1950 г. жените са имали средно 4,7 деца през живота си. Равнището на плодовитост е намаляло наполовина до 2,4 деца на жена към миналата година.

Ала са налице големи различия между страните. Плодовитостта в Нигер в Западна Африка е 7,1 деца на жена, докато в средиземноморски Кипър жените имат средно по едно дете.

Когато средното равнище на плодовитост в една страна спадне под приблизително 2,1, тогава популациите в края на краищата ще започнат да се свиват (този "бебешки банкрут" е значително по-висок в страните, които имат високи равнища на детска смъртност).

В началото на проучването през 1950 г. не е имало страни в тази позиция.

Проф. Кристофър Мъри, който е директор на Института за здравни показатели и оценка в Университета във Вашингтон, е посочил: "Достигнахме този вододел, където половината от страните по света имат равнища на плодовитост под нивото на заместване, така че ако нищо не се случи, населенията в тези страни ще намалеят. Това е забележителен преход. Това е изненада дори за хора като мен, идеята, че половината страни в света са такива ще бъде голяма изненада за хората".

По-развитите икономически страни, включително голяма част от Европа, САЩ, Южна Корея и Австралия имат по-ниски равнища на плодовитост. Това не означава, че броят на хората, живеещи в тези страни, спада, поне не все още, тъй като размерът на населението е комбинация от степента на плодовитост, равнището на смъртност и миграцията.

Също така може да отнеме поколение, за да може промените в плодовитостта да започнат да имат ефект.

Ала проф. Мъри предупреждава: "Скоро ще преминем прага, отвъд който обществата се борят с намаляващото население."

В половината страни по света все още се раждат достатъчно деца, за да расте населението, но тъй като повече страни напредват икономически, повече ще имат по-ниски равнища на плодовитост.

Спадът в равнището на плодовитост не се дължи на броя на сперматозоидите или на каквито и да е неща, които обикновено идват наум, когато се мисли за плодовитост.

Вместо това основните фактори са сведени до три: 1. По-ниската детска смъртност означава, че жените имат по-малко бебета; 2. По-голям достъп до контрацепция; 3. Повече жени се образоват и работят.

В много отношения намаляващата плодовитост се разглежда като успех, твърдят експертите.

Без миграция обаче, страните ще се изправят пред застаряващо и свиващо се население.

Д-р Джордж Лийсън, който е директор на Института за застаряване на населението в Оксфорд, изтъква, че намаляването на плодовитостта не трябва да се разглежда като нещо лошо, стига цялото общество да се адаптира към мащабната демографска промяна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини