2 млн. бракми на пътя, данъкът им скача. Къде да ги денем?

Парламентът реши: От 1 януари 2019 г. собствениците на по-стари автомобили да заплащат по-високи данъци за тях.

Така над 2 млн. автомобила ще попаднат под ударите на новата регулация.

Промените предизвикаха много емоции и горещи дискусии в Народното събрание и обществото, защото няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона пък ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория.

С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

"Това е много разумно нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не мога да разбера защо изобщо има разнопосочни коментари. Старите автомобили са опасни за самите собственици", настоя пред Bulgaria ON AIR бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той обаче изрази съмнение, че промяната ще доведе до сериозни резултати.

По думите му данъкът за собствениците на нови автомобили се намалява незначително, а още по-незначително е увеличението при старите автомобили.

"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход", категоричен бе Стратиев.

Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите също е на мнение, че промяната е съвсем логично следствие на желанието ни да бъдем по-здрави в градска среда.

"Това са закъснели с 40 години маневри, смисълът им е дискусионен. Трябва да има държавна политика, която да поощри начините на транспорт, които са по-устойчиви. Можем да помислим дали имаме нужда от автомобил", коментира той.По публикацията работи: Златко Желев

Източник: http://www.bgonair.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ba
    baxmamamu
    30 -1
    17:39, 8 ное 2018
    *** си и поръчковата статия .Почнаха разни индивиди на розови хапчета да се появяват и да ни убеждават колко са вредни старите автомобили.И аз искам нова кола но със заплатата която се дава в село Хасково ще я имам на куково лято.Няма нов няма стар автомобил всичко е до това как поддържаш колата.Има бракми на по 5-6 години които замърсяват въздуха повече от една 20-годишна кола .Аман от ГРОБАДЖИИ моля подайте си оставката не ни мъчете повече
  • 2
    Xp
    XP
    24 -2
    18:00, 8 ное 2018
    На следващите избори мислете с главите си.
    • Su
      sulaco
      14 0
      22:57, 8 ное 2018
      всички са крадци и далавераджии, няма алтернатива
  • 3
    Ив
    Иван
    9 -3
    11:48, 9 ное 2018
    Тези идиоти могат ли без коли.Изащо не разберат,че коли с газова уредба не замирсяват въздуха,а дизеловите.
    • 10
      1010
      3 -5
      19:48, 10 ное 2018
      Абе фен аз пък съм 1001 процента сигурен че мойта дизелова печка замърсява 2 пъти по малко от някой газаови ленгии
  • 4
    12
    123
    6 -1
    22:25, 9 ное 2018
    Този полуидиот Алекси Стратиев когато беше действащ офицер не можеше да напише две думи правилно. Сега като е изпаткал пенсионер дава съвети за нещо което не му е ясно.
    • Ло
      локомотива
      3 -1
      20:09, 10 ное 2018
      освен че е идиот е и много грозен.Ма и какъв натегач беше .
  • 5
    Лю
    Любо
    0 -1
    21:10, 14 ное 2018
    Когато си на държавна служба,сутрин знаеш с колко ще се прибереш вечерта, частника сутрин влага и вечер чака да види имали и за него, затова страховете и усещанията са различни.И аз ако бях Страхилов" щях да мисля така
  • 6
    Хи
    Хиената
    1 0
    12:38, 15 ное 2018
    Ами може да се заврът примерно там където слънцето не осветява ! Това е едно пролука в средата на задните части .
Последни новини