Ръководството и опозицията в БСП пред "кървав" пленум

"На партиен жаргон можем да кажем, че пленумът ще бъде кървав". Думите са на социалист от тясното ръководство на БСП, а поводът е очакваният опит на вътрешнопартийната опозиция да предложи като точка в дневния ред за предстоящия конгрес промяна в устава, с която да бъдат върнати старите правила за избор на лидер. Дневният ред за заседанието на конгреса, което се очаква да е на 26 януари, трябва да бъде одобрен от Националния съвет на БСП тази неделя.

След като бе избрана от конгреса и оглави партията, Корнелия Нинова успя да прокара промени в устава, според които председателят на БСП да се избира и сваля от половината партийни членове или най-малко от 50 хил. социалисти. На последния конгрес през октомври м.г. вътрешната опозиция се опита да вкара извънредна точка в дневния ред за промени в устава, с които да се върне възможността конгресът поне да освобождава предсрочно партийния лидер. Опитът бе неуспешен, но при гласуването се видя, че опозицията срещу Нинова се увеличава - за извънредната точка в дневния ред бяха 149 социалисти, "против" гласуваха 397, а 45 - се въздържаха.

Преброяване на опозицията

Ново преброяване на опозицията срещу лидера на БСП се очаква в неделя, когато според неин представител "няма да бъде пропусната възможност" да се поиска Националният съвет да одобри дневен ред за предстоящия конгрес, в който е залегнало и гласуване на промени в правилата за избор на лидер. Изпълнителното бюро смята да насочи членовете на съвета да отхвърлят това искане и най-вероятно ще успее, тъй като "в най-лош вариант" опозицията ще има 50 от общо 180 гласа.

Очакванията на социалисти са "за" обсъждане от конгреса на промени на правилата за избор на лидер да гласуват по-малко членове на Националния съвет от подписалите се под позицията за смяна на главния редактор на в. "Дума" преди месец. Искането събра подписите не само на известните досега критици на Нинова като Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов и др., но и на настоящи депутати като Румен Гечев и Дора Янкова и на добре познати партийни лица като Петър Мутафчиев и Георги Пирински. Под позицията се е подписал и Румен Овчаров, с помощта на когото Нинова бе избрана за лидер. В нея всъщност се критикува едноличният й стил на вземане на решения и "прескачането" на партийните органи.

В неделя ръководството на БСП, изглежда, ще се опита да покаже на опозицията, че критиките са неоснователни. В дневния ред на пленума е проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. "Дума". Очаква се бюрото да предложи на Националния съвет да обяви конкурс за нов главен редактор на вестника, в който да участват желаещите кандидати, а назначението да се гласува от съвета, както изисква уставът. В момента по решение на бюрото временно изпълняващ длъжността е Йордан Мичев, за когото опозицията смята, че проявява "политическа и професионална неграмотност".

Битката за евролистата

Официално тази неделя БСП ще започне подготовката за изборите за евродепутати догодина, като се очаква да одобри критерии, по които местните организации да издигат кандидати за листата. Големият въпрос е дали президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще остане водач на листата, какъвто бе на предишните избори. Според социалисти Корнелия Нинова е съветвана да заложи на непартиен кандидат за водач, като неофициално дори се коментират имената на бившия директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на настоящия депутат от БСП Елена Йончева. Други пък смятат, че Станишев няма как да не остане начело на листата за евродепутати, тъй като според тях е сигурно, че през декември ще бъде преизбран за нов мандат като президент на ПЕС. При позициите за ратифицирането на Истанбулската конвенция се видя разнобой между Станишев и Нинова.

На избираемо място в листата за евродепутати се очаква да бъде зам.-председателят на БСП Деница Златева. Позиции щели да загубят настоящите евродепутати Георги Пирински и Момчил Неков, смятат в партията. Социалисти обаче се шегуват, че ще има нов късметлия, избран като Неков с "феномена 15/15".

Целта на партийното ръководство според депутати е БСП да има поне петима представители в бъдещия европейски парламент при сегашните четирима евродепутати, за да може да отбележи нов подем и да смята резултата за знак, че хората приемат партията като алтернатива на ГЕРБ. Заради това на конгреса през януари освен платформа за предстоящите европейски избори БСП ще гласува и окончателния вариант на т.нар. Визия за България, която да бъде предизборна платформа на партията на следващите парламентарни избори, когато и да са те.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини