Борисов подкрепи Вебер за ЕК, пита има ли дисциплина в ЕНП

Бойко Борисов подкрепи кандидатурата Манфред Вебер за председател на Европейската комисия от Европейската народна партия (EНП). Премиерът направи това по време на конгреса на ЕНП във финландската столица Хелзинки, на който в момента избира своята номинация.

За поста на Жан-Клод Юнкер се състезават двама - Вебер, който е шеф на групата на ЕНП в Европейския парламент, и бившият финландски премиер, сега зам.-шеф на Европейската инвестиционна банка - Александър Стуб.

В изказването си пред конгреса обаче Борисов разкритикува партията, че не спазва дисциплината - закъснява с графика, както и за това, че не е дала отговор на важни въпроси - нещо, което е наложително да направи преди евроизборите.

"Да си зададем един елементарен въпрос - има ли дисциплина в Европейката народна партия или няма? В случая говоря като партиен лидер, като премиер не съм си позволил да давам акъл на никоя държава. И като се събираме, взимаме решения и даваме перспектива извикахме ли нашите колеги в Гърция и Македония - вие къде искате да видите вашата държава?

Дисциплината е най-важното нещо в една организация.

Дори днешното поведение на конгреса показва защо сме толкова уязвими напоследък. Всички ние, които се изказваме, бихме искали да кажем на двамата шпицен кандидати какво бихме очаквали от тях, ако бъдат избрани един ден за ЕК. Това, че един от двамата, безспорно прекрасни оратори, ще бъде посочен не значи, че ако резултатите на партиите, които са тук днес, са слаби, а при тази дисциплина не виждам как ще са добри - те просто няма да са кандидати", коментира Борисов, който по-рано се срещна с премиера на Финландия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини