САЩ изстреляха на междуконтинентална балистична ракета пробно

Военновъздушните сили на САЩ осъществиха пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета "Минитмън 3" (Minuteman 3) без боен заряд. Тя беше изстреляна от военновъздушна база "Ванденбърг" в Калифорния, предаде Асошиейтед прес.

Ракетата "Минитмън 3" води началото си от 60-те години на миналия век, когато САЩ решават да заложат на ракетните двигатели с твърдо гориво. По този начин отпада необходимостта от бавно зареждане, а оръжието може да се изстреля без предварителна подготовка.

"Минитмън" има 3 степени. Сегашната версия - "Минитмън 3" има подобрения свързани с бойната глава и уязвимостта на противоракетни системи. По същество обаче ракетата е технологично изостанала от руските системи, тъй като има изцяло балистична траектория. За сметка на това американците са развили нейната точност, като по думите им "Минитмън 3" директно би уцелил вражески силоз.

Максималният обсег на ракетата е 13 000 километра, а максималната й скорост - 28 176 км/ч. В най-високата точка на своя полет тя се намира на 1 120 километра над земната повърхност. "Минитмън 3" може да носи 3 бойни глави, като максималната им мощност е 475 килотона. Знае се, че една бойна глава с такава мощност има сравнително малки размери (180 сантиметра височина и 57 см ширина) и тегло от около 200 килограма.

САЩ обаче се отказват от създаването на мобилна версия на своята ракета и тя е базирана изцяло в силози, намиращи се в Уайоминг, Северна Дакота и Монтана. През средата на Студената война САЩ са разполагали с 1000 броя от "Минитмън 3", като сега тяхното количество е намалено на около 400.

Поради остаряването на системата и трудната поддръжка - все по-малко стават хората, можещи да оперират и поправят стария й хардуер и софтуер, САЩ планират да пенсионират "Минитмън 3" през 2030 година.

Boeing и Northrop Grumman ще получат около 68 милиарда долара за създаването на заместник на "Минитмън 3", който трябва да е готов до средата на 20-те години на този век и да постъпи на въоръжение през 2027 г. Планирано е новата ракета да служи на САЩ поне до 2075 година, а най-вероятно и до края на века.

ВВС на САЩ заявиха, че ракетата била изстреляна вчера с цел да бъде определена точността и надеждността на тази система, както и че подобни изпитания "нямат връзка с никакви реални събития в света".

ВВС на Вашингтон допълват, че бойната глава на ракетата с блокове за индивидуално насочване е достигнала определената цел, но подробности не могат да бъдат огласени.

Военновъздушните сили на САЩ изпробват ракетите "Минитмън" чрез изстрелване от Калифорния по цел в Тихия океан. През юли над Пасифика нарочно беше унищожена ракета поради неуточнена аномалия при полета.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изразявал притеснението си от влошаващото се състояние на американски ядрен арсенал - ракетите са стари, бойните им глави също са на възраст, а служителите, които оперират силозите, често са с нисък морал. Тази година американските медии разкриха, че пазачите на "Минитмън 3" в една от военните бази са вземали ЛСД, кокаин и екстази по време на работа.

Видеото е от тест миналата година

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини