20 °C

Никола Чанев и Сабихан Мехмед направиха първа копка на възстановяването на дига на Крумовица

Областният управител Никола Чанев и кметът на община Крумовград Себихан Мехмед направиха първа копка на възстановяването на дига на р.Крумовица на входа на родопския град. След години усилия да се спре ерозията на брега от речните води, сега има средства това да се случи. Реката изяде 70 дка ниви и отнесе едното платно от пътя свързващ Крумовград с областния център Кърджали. Това наложи спешни действия, за да се запази шосето. Средствата са осигурени по програма Интеррег –Гърция България. Партньори по проекта са четири региона от Гърция и четири погранични области от нашата страна, включително Кърджали. Нашата област е първата започнала осъществяването на строителни дейности, след като е имала проектна готовност, благодарение на администрациите на област Кърджали и община Крумовград. Освен подпорна стена на брега на Крумовица, ще се прави дига и при с.Тютюнче,на река Джебелска. Общо по проекта са предвидени 11,5 млн.евро, като областна администрация в Кърджали е бенифициент на 1,1 млн.евро. За дигата на р.Крумовица са предвидени 1,5 млн.лева.

При първата копка, състояла се днес областният управител Никола Чанев подчерта, че страната ни залага на укрепването на речните корита, докато гръцките ни партньори- на оповестителни системи за евентуални наводнения. Основната ни цел е да укрепим брега на р.Крумовица и да решим проблемите окончателно,подчерта губернаторът.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед посочи, че сме пред приключване на сагата с отнасянето на брега на Крумовица. Тя благодари на държавното ръководство и на областния управител за ангажирането им с проблема на крумовградчани. На добро да е ,пожела Себихан Мехмед.

  До 60 дни възстановяването на дигата трябва да завърши. Част от земеделските имоти на местните хора , отнесени от водите ще бъдат възстановени.Това посочи собственикът на фирма „Саварона” Бехчет Касим ,който е изпълнител на обекта.

Георги Кулов
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини