19 °C

ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ представи 12-ядрен компютър за игри, сглобен и тестван от учениците си в часовете по практика

ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ продължава започналата в края на миналата учебна година инициатива - да предлага на възпитаниците си компютри, сглобени и тествани в часовете по практика от техни съученици. През първата седмица предлаганите компютри и цените ще важат само за ученици от училището. След това, ако никой не покаже интерес към него, компютърът ще се пусне в продажба и за представители на други училища, организации и частни лица.
Тази седмица ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ представя работната станция HP Z400.
Тя има здрав, изцяло метален корпус, захранващ блок производство на Delta Electronics, които произвеждат едни от най-качествените захранвания за сървъри и работни станции. Охладителната система е съставена от радиатор с 3 топлинни тръби за по-добро топлоотвеждане и терморегулируем вентилатор , плюс допълнителен терморегулируем вентилатор в задната част на кутията, който издухва топлия въздух навън. При нормална работа на компютъра охладителната система е изцяло безшумна. При голямо натоварване, когато вентилаторите увеличават оборотите си, се чува лек шум от тях, който обаче е в границите на нормалното и не пречи. Това не е компютър от Техномаркет, който тежи 2-3 кг и можете да си го носите спокойно с една ръка докато си говорите по телефона с гаджето с другата. Този тежи около 15 кг., метален е и е много вероятно след ядрена война да оцелеят хлебарките и той.
Работната станция разполага със сървърен IntelXeon X5650 на честота от 2.66 до 3.06 GHz, когато е под натоварване и който има 6 физически и 12 логически ядра. Видеокартата е MSI GeForce GTX 670 TWIN FROZR, която има 2 GB DDR5 графична памет. Това е фабрично овърклокната версия със специален охладител. Твърдият диск е с обем 500 GB. Специално внимание заслужава оперативната памет, която е 8 GB DDR3 ECC ( памет с корекция на грешки). Тя е специално за сървъри и работни станции, много надеждна и благодарение на нея забравяте за рестарти и сини екрани, причинени от грешки в паметта. 
Компютърът е тестван в продължение на две седмици в часовете по практика от ученици от 12в клас и 11б клас. 
Тествахме процесора с програмата Aida64. Тя показва, че при нормална работа примерно разглеждане на сайтове в интернет, температурата е около 37 градуса. След натоварване на процесора на 100%, което трудно ще се постигне в реални приложения, виждаме, че температурата се е вдигнала до 65 градуса, което е много-добро постижение. 
Преминаваме към тестване на видеокартата за прегряване и стабилност с теста FurMark, който буквално може да стопи видеокартата, ако се остави за няколко часа и тя няма адекватно охлаждане. Температурата, достигната от MSI GeForce GTX 670 TWIN FROZR е 86 градуса, което също е много-добра стойност, имайки предвид, че никоя игра не може да я натовари както този тест, а и специално при видеокартите за разлика от процесорите, температурата може да достигне до около 100 градуса. При достигнатата от нас температура вентилаторът на видеокартата работи на 76%, така че явно не е достигнал пълния си потенциал за охлаждане. А в случай, че не натоварвате видеокартата с игри или рендване, при нормална работа в интернет и офис приложения, виждаме отчетените от нея 32 градуса.
Тъй като това е компютър за игри, директно прескачаме всички тестове за 2D, които със сигурност не ни интересуват, и започваме с 3D Mark тестовете направени специално за тестване на игровата мощ.
Ето и резултатите:
3D Mark 2003 : 83 728 3D Mark 2005 : 21 178 3D Mark 2006 : 20 124
3D MarkVantage : P 27 910 3D Mark 2011 : P 9 120

3D Mark 2013 : IceStorm : 102 813 FireStrike : 6 593
CloudGate : 20 141 SkyDiver : 18 665

След приключване на синтетичните тестове, преминаваме към тестове с реални игри.
При Battlefield1 при резолюция 1280x1024 и високи настройки на графиката, програмата Fraps показва от 70 до 90 кадъра в секунда. При промяна на резолюцията до 1600x1200 и високи настройки на графиката те падат до 46 – 65 кадъра в секунда.
При Fortnite при резолюция 1280x1024 и високи настройки на графиката, Fraps отчита от 60 до 120 кадъра в секунда, а при 1600x1200 кадрите в секунда са от 50 до 80.
При GTA5, при резолюция 1280x1024 и високи настройки на графиката, кадрите в секунда са между 100 и 110. Интересното е че при вдигане на резолюцията до 1600x1200 и отново високи настройки на графиката, кадрите в секунда са отново между 100 и 110, тоест няма промяна. GTA5 се влияе много от броя на ядрата на процесора и 12 ядра и идват добре.
Стигаме и до Assassin'sCreed която явно се оказва най-тежката от изброените игри, защото при резолюция 1280x1024 и високи настройки на графиката, имаме от 35 до 90 кадъра в секунда, а при 1600x1200 и същите настройки на графиката, кадрите в секунда са от 28 до 55. За първи път падаме под 30 кадъра в секунда, но това става само в редки моменти и не пречи на играта.
Заключение: Това е работна станция HP Z400, която е надеждна и тиха машина, подходяща както за нормална работа, така и за игри. Също така поради многоядрения си сървърен процесор и оперативната памет с корекция на грешки е изключително подходяща за обработка на снимки и видео с програми като Photoshop или AdobePremiere, където осигурява стабилна и сигурна работа. Това не е върхът на сладоледа, разбира се, има компютри, които са доста по-бързи и мощни и са на съвсем друга цена естествено. Но трудно ще се намери компютър, който така добре да съчетава качество, надеждност и бързина и в същото време да е на разумна цена. 
Цената на която го предлага училището на учениците си е 520лв, точно колкото струват купените за него части. Няма печалба от него, защото е направен от ученици и е за ученици.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Още новини

Хороскоп за 22.04.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини